Alegeri prezidențiale în Franța: Presa europeană SALUTĂ calificarea lui Macron în turul al doilea. Presa franceză vorbește despre „marele salt în gol” și pierderea a „ceea ce era de nepierdut”

Publicat: 24 04. 2017, 07:22
Foto: Cuvântul Libertăţii

Duminică seara, după calificarea lui Emmanuel Macron în turul al doilea al prezidențialelor din Franța, presa europeană și-a exprimat satisfacția, unele jurnale estimând că Marine le Pen reprezintă o amenințare.

Marea Britanie – The Guardian (centru stânga), este de părere că Emmanuel Macron reprezintă „cea mai bună speranță a unei mari țări profund tulburate”, dar consideră că „amenințarea pusă de extrema dreaptă nu s-a stins”. Financial Times vedea deja în turul al doilea din 7 mai încoronarea lui Macron.

În Germania, cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung se arată rezervat în privința calificării lui Macron. Der Spiegel marchează succesul candidatului centrist drept „o palmă usturătoare pentru establismentul politic”, informează Agerpres.

În Belgia, Le Soir scrie că francezii „și-au făcut revoluția lor”, iar în Elveția, Le Temps reia termenul „noua frontieră” folosit de fostul președinte american Kennedy și speră în victoria lui Emmanuel Macron: „Acest tânăr președinte de nici 40 de ani poate da o nouă frontieră Franței și îmbunătăți soarta francezilor”.

În Polonia, Gazeta Wyborcza (centru stânga) a salutat calificarea lui Emmanuel Macron: „Uniunea Europeană trebuie să supraviețuiască divorțului recent demarat cu Marea Britanie. Dar Frexitul, ieșirea Franței din Uniunea Europeană ar îngropa proiectul european. Este ceea ce a anunțat Marine Le Pen”.

Presa franceză scrie despre calificarea celor doi candidați că este un „big bang” care lasă „dreapta K.O.” și stânga la pământ. Les Echos vorbește despre „marele salt în gol” și consideră că primul tur al alegerilor nu este nimic mai mult decât expresia unei profunde stare de saturație de sistemul actual. Rezultatul, scrie Les Echos, va constitui un „cutremur cu replici de durată”.

Le Figaro spune că s-a pierdut „ceea ce era de nepierdut”, pentru prima dată în istorie, dreapta nefiind reprezentată în turul al doilea al prezidențialelor.