Franța își alege viitorul preşedinte. Sondajele de până acum arată că, în primul tur de scrutin, Emmanuel Macron ar obține 24 la sută, iar Marine Le Pen și Francois Fillon câte 21 la sută, în timp ce Melenchon este cotat cu 18 la sută. Câteva secții de votare – din Besançon, Saint-Omer și o secție din Paris – au fost închise temporar, din motive de securitate. Francezii aflați în străinătate se plâng de timpii mari de așteptare din fața secțiilor de votare, scrie Le Monde. În Melbourne și în Londra, alegătorii așteaptă și câte trei-patru ore ca să poată vota.
Ministerul de Interne a anunţat că 69,42% dintre alegătorii francezi s-au prezentat la urne până la ora locală 17.00 (18.00 ora României).
Puțin după orele 11, președintele Franței și-a votat succesorul. François Hollande a votat duminică, la 11 de ore în Tulle. Șeful statului a salutat apoi membri secției de votare.
Și principalii candidați la funcția de președinte al Franței, Emmanuel Macron și Marine Le Pen, au votat. Macron în Touquet iar președinta Frontului Național în Henin-Beaumont.
Alegeri prezidențiale în Franța: Aproximativ 70% dintre alegători au votat până la ora locală 17.00. Francezii aflați în străinătate se plâng de timpii mari de așteptare din fața secțiilor
#DIRECT_ONE_6jg2wb#
La Paris şi în alte oraşe mari, alegătorii îşi vor putea exprima susţinerea pentru cei 11 candidaţi înscrişi în cursa pentru Palatul Elysee până la ora 21.00.
66.000 de secţii de votare au fost deschise în Franţa şi în străinătate. Doar cinci dintre cei 11 candidati au şanse reale să ajungă în turul al doilea.
Francois Hollande este primul preşedinte din istoria modernă a Franţei care nu mai candidează pentru un al doilea mandat, din cauza popularităţii scăzute.
Cele mai recente sondaje arată că nu va fi un câștigător în urma primului tur de scrutin iar o treime dintre alegători nu sunt decişi cu cine vor vota, arată sondajele care estimează o rata de absenteism de 29%.
În contextul atacului terorist petrecut recent la Paris, autorităţile franceze au luat măsuri sporite de securitate: 50.000 de polițiști și 7.000 de militari au fost mobilizaţi pentru a asigura siguranţa publică.
Între timp, un procent de 24 la sută pentru candidatul Emmanuel Macon, în primul tur de scrutin, îl indica un sondaj Ifop-Fiducial comandat de Paris Match şi Sud Radio. Marine Le Pen, liderul formaţiunii populiste Frontul Naţional este creditată cu 22%, în timp ce François Fillon, candidatul formaţiunii Uniunea pentru o Mişcare Populară are o susţinere electorală de 19%. Jean-Luc Mélenchon, candidatul mişcării civice France Insoumise ar primi 18% din voturi, iar socialistul Benoît Hamon este creditat cu doar 7%, arată același sondaj.
În turul al doilea de scrutin de pe 7 mai, raportul Emmanuel Macron / Marine Le Pen va fi 61%-39%, în timp ce François Fillon ar obţine un scor de 57% – 43% în faţa lui Marine Le Pen. Dacă Macron se va lupta cu Fillon, primul s-ar impune cu 65% la 35%, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Elabe.
Până vineri, candidatul dreptei Francois Fillon a fost pe locul trei în sondaje, în ciuda scandalului legat de angajarea fictivă a soției sale. Și ceilalți candidați acum favoriți s-au confruntat cu probleme de imagine.
Procurorii francezi au cerut Parlamentului European să îi ridice imunitatea lui Marine Le Pen, într-un nou dosar legat de suspiciuni de angăjari fictive ale unor asistenți parlamentari ai Frontului Național.
Iar Emmanuel Macron a fost nevoit la un moment dat să respingă acuzațiile că ar fi avut o relație extraconjugală cu un bărbat.
Aproximativ 47 de milioane de francezi sunt aşteptaţi la urne pentru a-l alege pe succesorul lui François Hollande. Dintre aceștia, aproape 120 de mii sunt înscriși pe listele electorale din Statele Unite.
Turul al doilea este programat pe 7 mai.