Alegeri parlamentare în Franța: Rezultat slab pentru formațiunea pro-prezidențială. Emmanuel Macron riscă să piardă majoritatea absolută în Adunarea Națională

Alegeri parlamentare în Franța: Rezultat slab pentru formațiunea pro-prezidențială. Emmanuel Macron riscă să piardă majoritatea absolută în Adunarea Națională
Sursă foto: Hepta - Bestimage / Stephane Lemouton

Formațiunea Ensemble (Împreună), care-l susține pe președintele francez Emmanuel Macron, a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminică, dar și cel mai slab rezultat din 2002 până în prezent. Participarea la vot a fost de 47,5%, un record negativ.

Rezultatele primului tur al alegerilor parlamentare din Franța

Ensemble a obținut 25,71%, iar Noua Uniunea Populară Ecologică și Socială (Nupes), alianță între Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă), Verzii (EELV), Partidul Socialist (PS) și Partidul Comunist (PCF), – 25,61%.

Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) a primit 18.68% din voturile exprimate, iar Republicanii, Uniunea Democraților și Independenților și Diverși dreapta (LR, centru dreapta) – 13,61%.

În primul tur de scrutin au fost aleși cinci deputați (4 Nupes și 1 Ensemble), care au întrunit majoritatea absolută, așa că în al doilea tur, care va avea loc pe 19 iunie, rămân de ales 572 de deputați. Ensemble s-a calificat în 417 circumscripții, Nupes în 380, RN în 208, iar LR – UDI – DVD în 91.

Roxana Mărăcineanu (Ensemble), fostul ministru al Sporturilor, s-a calificat în turul 2 în cea de-a 7-a circumscripție din departamentul Val de Marne, din sud estul Parisului, obținând 23,77% din voturi. Ea o va înfrunta pe Rachel Keke (Nupes), care a primit 37,22% din voturi.

Date fiind aceste rezultate, obținerea majorității absolute pentru formațiunea care-l susține pe Macron e extrem de problematică.

Proiecțiile dau în medie rezultate sub majoritatea absolută pentru formațiunea lui Macron

De altfel, proiecțiile Elabe-SFR-Express și Ipsos-Sopra Steria pun la îndoială obținerea majorității absolute de către formațiunea lui Macron. Dacă acest lucru se va întâmpla, președintele francez va avea mari dificultăți să aplice programul cu care a fost reales în aprilie.

La alegerile din 2017, alianța pro-prezidențială obținuse o majoritate confortabilă de 356 de mandate.

Jean Luc Melenchon, liderul LFI (partidul dominant în Nupes), a declarat că Nupes a învins partidul pro-prezidențial și a cerut francezilor să sprijine în turul al doilea candidații stângii. În schimb, premierul Elisabeth Borne, care conduce majoritatea prezidențială, le-a cerut alegătorilor să voteze candidații Ensemble și să respingă extremele, aluzie la Nupes și RN.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis