Alegeri parlamentare 2020. Care este salariul unui deputat

Alegeri parlamentare 2020. Care este salariul unui deputat
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile pentru Senat și Camera Deputațilordin acest an sunt programate pentru data de 6 decembrie. În acest context, românii și-au pus întrebarea legitimă, cât câștigă un deputat din țara noastră.

Ce salariu primește în fiecare lunăun deputat

De curând, instituția apublicat pesitelista indemnizațiilor lunare șisalariilor de bază ale deputaților, începând cu 1 septembrie 2020, în care se arată că cel mai mare venit brut îl are președintele Camerei Deputaților, 23.920 de lei pe lună.

Deputaţii simpli, aşa cum e cazul majorităţii celor din Parlament, au o indemnizaţie netă de 18.720 de lei.

Menționăm faptul că pelângă indemnizație și banii primiți pentru funcționarea cabinetului parlamentar, aleșii primesc, în funcție de situație, și diurnă pentru a participa la ședințe, diurnă de deplasare, bani pentru locuințăși pentru combustibil. Prin urmare, suma alocată pentru fiecare deputat în parte depășește 20.000 de lei pe lună.

Toate categoriile de personal angajat de la Camera Deputațilorsunt eligibile pentru sporul de condiții vătămătoare, de la secretarul general din vârful ierarhiei până la muncitorul necalificat.

Un consultant parlamentarcâștigă o indemnizație netă de circa 10.368 de lei pe lună, în timp ce un simplu șofer beneficiază de un salariu de5.073 de lei, în condițiile în care salariul minim pe economie este de 2.230 lei.

Pe de altă parte, secretarul general al Camerei Deputaților are un salariu de bază de 20.194, la care se adaugă sporul de 3.029lei și couchere de vacanță de 1.450 de lei.

Secretarul general al Senatului se bucură de un salariu de bază de 19.010 și de un spor de condiții vătămătoare de 2.852 lei.

În același timp, deputații cu funcție de directori primesc pentru munca lor 15.433 de lei și o indemnizație de2.315 de lei.

Strungarul încasează și el în jur de4.000 de lei lunar, iar tapițerul puțin peste 4.200 de lei.

Așa se justifică de celupta pentru un loc în Camera Deputaților ce poate fi ocupat la alegerile parlamentare 2020 va fi una crâncenă.

”În 2020, păstrăm indemnizațiile demnitarilor la nivelul lui 2019”

Primul ministru,Ludovic Orban,a afirmatcă anul acesta salariile demnitarilor vor rămâne la nivelul celor din 2019.

”Păstrăm indemnizațiile la nivelul lui 2019 pentru demnitari. Micșorăm subvențiile pentru partidele politice, dar e un subiect sensibil, pentru că sunt două rânduri de alegeri. La locale, fiecare echipă are posibilitatea să aibă contribuții, dacă sumele de bani se încadrează să fie decontate”, a declarat,în urmă cu ceva timp,Ludovic Orban.

De asemenea, premierul a evidențiat că plafonarea indemnizațiilor în cazul demnitarilor a condus, potrivit estimărilor, la o economie de peste 1,2 miliarde de lei.

”Nu restrângem dreptul persoanelor care sunt pensionate și lucrează la stat. Nu acceptăm să primească și salariu și pensie. Dacă s-a pensionat, înseamnă că a dorit să se pensioneze. Dacă vrea să lucreze la stat, trebuie să i se suspende pensia. La privat poate să lucreze. Când revine la pensie, va beneficia de o pensie mărită. Pensiile să fie pe baza principiului contributivității. Se păstrează pensiile de serviciu ale militarilor”, a mai spusLudovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)