Se apropie alegerile parlamentare 2020, iar pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă au fost tipărite 35.508 buletine de vot pentru Senat şi 35.508 buletine de vot pentru Camera Deputaţilor, anunță Autoritatea Electorală Permanentă (AEP)
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă au fost tipărite 35.508 buletine de vot pentru Senat şi 35.508 buletine de vot pentru Camera Deputaţilor, iar Poşta Română a început distribuirea acestora. Plicul cu votul trebuie să ajungă la biroul electoral, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 3 decembrie 2020.
Reprezentanții AEP menționează că pliculexpediat către alegătoriconțineun certificat de alegător,oetichetă pentru sigilarea plicului exterior,un autocolant cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă,un autocolant cu menţiunea „PRIORITY/PRIORITAIRE”, un cod de bare ce asigură identificarea alegătorului, instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot, un buletin de vot prin corespondenţă pentru alegerea Senatului, un buletin de vot prin corespondenţă pentru alegerea Camerei Deputaţilor, un plic interior ce conţine un plic suport în interiorul căruia se află două autocolante cu menţiunea „VOTAT” şi o etichetă pentru sigilarea plicului interior.
De asemenea, Autoritatea Electorală Permanentă a transmis, în data de 4 noiembrie 2020,prin e-mail, notificărireferitoare latrimiterea materialelor electoraleșia numărului de expediere (AWB)din data de 3 noiembrie 2020, către 5.892 de persoanecare au ales sa voteze prin corespondență din Germania, Bulgaria si Republica Moldova pentru trimiterile cu servicul EMS (Express Mail Service – curier rapid internațional) și pentru alegatorii din următoarele țări unde documentele au fost transmise cu serviciul AR (colete poştale internaţionale cu confirmare de primire “A.R.” – Aknowledgement of Receipt): Azerbaidjan, Bahrain, Benin, Bermuda, Cambodgia, Chile, Republica Capului Verde, Columbia, Costa Rica, Dominica, Filipine, Gibraltar, Guernesey și Alderney, Guyana Franceză, Haiti, Indonezia, Insulele Cayman, Republica Islamică Iran, Islanda, Kazakhstan, Kuwait, Macao China, Malaezia, Martinica, Monaco, Myanmar, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană, Sri Lanka, Sudan, Svalbard și Jan Mayen, Trinidad și Tobago.
AEP atrage atenţia că, potrivit legislaţiei în vigoare, plicul exterior ce conţine buletinele de vot şi certificatul de alegător trebuie să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 3 decembrie 2020.
Anul electoral 2020 se apropie de final. După scrutinul localelor, caracterizat prin multe controverse, urmează parlamentarele, stabilite pentru data de 6 decembrie. Cum arată sondajele? După 7 ani cu PSD la putere, sociologii spun în unanimitatecă urmează caPNLsă reprezinte executivul, decis prin vot.
Potrivit celui mai recent sondaj realizat de IMAS, în luna septembrie,PNLar urma să obțină o victorie importantă. În sondaje, partidul luiLudovic Orbanare 34,7%. Acesta este urmatde PSD, cu 19,6%, USR PLUS, cu 17%, Pro România, cu 9,5% din intențiile de vot și UDMR, cu peste 5%. PMP nu ar intra în Parlament. Formațiunea creată de către Traian Băsescu ar obține doar 4,55%. De asemenea, trebuie luat în calcul și numărul mare de votanți indeciși, 22,3%.
În octombrie, PMP a comandat un sondaj BCS, care plasează formațiunea din nou în Parlament, cu un scor de 7,4%.PNLar urma să câștigealegerile cu 32,2%, la diferență mică de PSD, care ar primi 28,6% din voturi. USR PLUS ar completa podiumul, cu 17,6%. Pro România ar intra în Parlament cu 5,2%.