Alegeri parlamentare 2020 în diaspora. Harta secțiilor de vot

Publicat: 23 10. 2020, 15:48

Organizarea secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare din acest an va fi una diferită, comparativ cu alegerile precedente, având în vedere pandemia de coronavirus. Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aursecu, a anunțat că Malta și Nigeria nu vor organiza niciun fel de secție. Pe site-ul MAE apare o secțiune unde românii din diaspora pot afla secția la caree ar putea să voteze.

Cum se organizaeazîsecțiile de votare în străinătate

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis vineri că doar puțin peste 43.000 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate s-au înregistrat pe portalulwww.votstrainatate.ro.

”Precizăm că românii din străinătate au avut la dispoziție peste 5 luni pentru a se preînregistra pe acest portal, perioada de înscriere începând la data de 1 aprilie 2020, până la data de 22 octombrie 2020. Menționăm că cei mai mulți cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate au optat pentru votul prin corespondență, respectiv 39.239, iar 3.939 au ales votul la secția de votare (43.178 în total – n. red.)”, a transmis AEP într-un comunicat.

Oficialul din MAE a precizat că încă din luna iunie au fost transmise instrucțiuni misiunilor României în străinătate să contacteze autoritățile străine competente din țările de reședință în vederea evaluării posibilității reale și concrete de organizare de secții de votare pe teritoriul acestor state precum pentru a se și informa cu privire la măsurile de igienă și protecție sanitară concrete care trebuie respectate pe parcursul desfășurării procesului de votare la secție, în contextul pandemiei de COVID-19.

Singurele state ale căror autorități au informat oficial până la acest moment că nu vor permite organizarea de secții de votare pe teritoriul lor nici la sediile misiunilor diplomatice sau consulare nici în alte locații sunt două: Malta și Nigeria.

Pe de altă parte, există o serie de state, inclusiv din cele cu comunități de români, care au transmis misiunilor diplomatice și consulare ale României acordul de principiu pentru organizarea de secții de votare pe teritoriul lor.

Aceste acorduri preliminare sunt condiționate de mai mulți factori, precum luarea în considerare a evoluției situației epidemiologice, ceea ce este firesc, stabilirea detaliilor finale privind organizarea alegerilor și/ sau implementarea și respectarea strictă a tuturor măsurilor de protecție și siguranță sanitară care sunt valabile în statul de reședință, respectiv sub rezerva introducerii unor noi măsuri de siguranță sanitară, dacă evoluția pandemiei o va impune.

O parte din țările care au acceptat acordul sunt: Australia, Austria, Belgia, Italia, Canada, Elveția, Franța, Germania, Luxemburg, Republica Moldova, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Spania, SUA, Ungaria, Turcia, la care se adaugă și alte state cum ar fi Emiratele Arabe Unite , Grecia, Maroc, Mexic, Noua Zeelandă, Pakistan, Federația Rusă.

Există state cum sunt Danemarca și Finlanda, unde nu se preconizează, conform informațiilor transmise de misiunile diplomatice dificultăți în obținerea acordului pentru înființarea de secții.

De asemenea, autoritățile din Cipru și Slovacia au transmis acordul verbal pentru organizarea de secții de votare.

Vor fi organizate secții de votare la sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în state unde misiunile nu propun în mod tradițional înființarea de secții de votare în alte locații, pentru că sunt comunități românești fie foarte mici, fie foarte dispersate pe teritoriul statului respectiv: Africa de Sud, Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Filipine, Indonezia, Japonia, Lituania, Republica Macedonia de Nord, Palestina, Peru, Qatar, Singapore, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria.

Condiții sanitare speciale

Potrivit datelor centralizate la MAE, există state care impun condiții și măsuri speciale, în contextul situației epidemiologice și care au un anumit impact asupra procesului electoral, cum ar fi realizarea de analize de risc epidemiologic și de implementare a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului pentru fiecare locație în care sunt organizate secții de votare. Este cazul Marii Britanii și Olandei. Limitarea numărului maxim de persoane aflate în incinta de votare sau în proximitatea imobilului respectiv și controlul strict al accesului în secție (Marea Britanie, Belgia, Luxemburg). Un alt exemplu este Irlanda, unde autoritățile au informat că există obligația respectării măsurilor restrictive în vigoare la momentul votului. În acest moment sunt anumite orașe din Irlanda unde nu se pot organiza activități în spațiu închis, dar vom vedea care este evoluția până la momentul votului.

De asemenea, trebuie menționat că există unele state care în mod tradițional autoritățile, indiferent de contextul actual al pandemiei, nu permit organizarea de secții de votare, decât în sediile misiunilor diplomatice sau consulare. Este cazul Canadei, Cehiei, Slovaciei, Sloveniei și Estoniei.