Alegeri parlamentare 2020. Europarlemntarul PNL Gheorghe Falcă: Votul este cel mai important moment într-o democrație. Orice amânare a scrutinului, așa cum dorește PSD, nu servește românilor

Alegeri parlamentare 2020. Europarlemntarul PNL Gheorghe Falcă: Votul este cel mai important moment într-o democrație. Orice amânare a scrutinului, așa cum dorește PSD, nu servește românilor

Motivarea Curții Constituționale care conferă dreptul parlamentului să stabilească data alegerilor parlamentare este un balon de oxigen pentru partidele care doresc amânarea alegerilor, adică PSD, ALDE și Pro România. Însă Guvernul Orban are un as în mânecă: ordonanţa de urgenţă. De altfel, liberalii transmit că ‘democrația trebuie respectată’. Europarlamentarul Gheorghe Falcă transmite că ‘niciun politician și niciun partid nu au voie să încalce acest drept fundamental’.

Liderl PNL: Votul este cel mai important moment într-o democrație

„Românii trebuie să aibă în acest an libertatea de a alege configurația Parlamentului, deoarece votul este cel mai important moment într-o democrație. Niciun politician și niciun partid nu au voie să încalce acest drept fundamental”, crede europarlamentarul liberal, Gheorghe Falcă.

Liderul PNL crede că românii trebuie să voteze pe 6 decembrie, așa cum vor vota și americanii pe 3 noiembrie și așa cum au votat și francezii, italienii, maghiarii și alte națiuni în acest an.

„Situația la nivel global este una complicată din punct de vedere medical, epidemia de coronavirus a lovit toate țările globului. Cu toate acestea, nicio țară nu și-a pus problema suspendării democrației, nicio țară nu și-a pus problema anulării celui mai important drept pe care îl au cetățenii într-o democrație: votul”, arată Falcă.

Deși cazurile de coronavirus au crescut în ultima perioadă, Falcă arată că „votul de la alegerile locale ne-a demonstrat că scrutinul poate fi organizat în condiții de siguranță atât pentru cei care se află în secțiile de votare cât și pentru alegători.

“De aceea, orice amânare a scrutinului nu servește nici românilor și nici democrației”, adaugă el.

Falcă arată că cei care doresc amânarea scrutinului stau foarte slab în sondajele de opinie sau chiar se tem că ar putea să nu facă pragul la alegerile parlamentare.

„Cine se opune? Se opune Partidul Social Democrat, adică partidul care va pierde cel puțin o treime din locurile în Legislativ pe care le-a avut în 2016, se opune Victor Ponta care a obținut un rezultat rușinos la alegerile locale, se opune Popescu Tăriceanu, cel care a obținut la alegerile locale de la București doar puțin peste un procent”, arată liderul liberal.

Totodată, Falcă îi acuză pe liderii opoziției că încearcă să obțină câștiguri electorale din amânarea alegerilor și că fac tot posibilul ca lucrurile să meargă prost pentru români.

„Încă de la începutul anului, cei trei mai lideri ai opoziției au făcut tot posibilul pentru a pune bețe în roate Guvernului: în timp ce epidemia lovea România ei se ocupau cu moțiuni de cenzură, iar în timp ce economia era lovită din toate părțile ei votau în Parlament creșteri de cheltuieli nesustenabile, cu scopul de a arunca țara în criză. Din fericire, românii înțeleg foarte bine cinismul de care dau dovadă socialiștii”, mai spune Falcă.

CCR a decis că Parlamentul trebuie să fixeze data alegerilor parlamentare, nu Guvernul, aşa cum s-a întâmplat în ultmii 30 de ani

Amintim că a decis că Parlamentul trebuie să fixeze data alegerilor parlamentare, nu Guvernul, aşa cum s-a întâmplat în ultimele trei decenii.

Curtea Constituțională a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care a stabilit că legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor legislative este constituțională. Potrivit motivării, alegerile pot fi amânate cu 3 luni, până în martie, dacă Parlamentul decide. De asemenea, CCR spune că odată intrată în vigoare legea (după promulgare), Hotărârea de Guvern prin care executivul stabilește data alegerilor pe 6 decembrie își încetează efectul.

CCR precizează că „alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, aşadar, într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani al Camerelor”.

Judecătorii CCR au mai decis că în cazul prelungirii mandatului Parlamentului, „stabilirea datei alegerilor nu poate fi făcută de Guvern, ci doar de Parlament, or în actualul context epidemiologic riscul există așa că este normal ca data alegerilor să treacă în dreptul prerogativelor Parlamentului”.

Mandatul actualului Parlament expiră pe 20 decembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`