Alegeri parlamentare 2020. Alegătorul cu act de identitate expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie poate vota

Alegeri parlamentare 2020. Alegătorul cu act de identitate expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie poate vota

La alegerile parlamentare din decembrie vor putea vota și românii cu cărți de identitate expirate în intervalul martie – decembrie. Autoritățile au luat această decizie ținând cont de epidemia de coronavirus și faptul că au fost îngreunate deplasările la instituțiile publice.

Românii cu acte de identitate expirate la începutul primăverii vor putea vota în decembrie

Biroul Electoral Central a anunțat, joi, că alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile legislative din data de 6 decembrie 2020.

”Alegătorul care deţine un act de identitate dintre cele prevăzute la art. 83 alin. (1) – (3) din Legea nr. 208/2015 (…), al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie, îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020 în baza acestuia”, arată BEC.

În condiții normale, legea spune că alegătorii trebuie să aibă acte de identitate valabile în ziua votării, dar pandemia de coronavirus a dat totul peste cap.

Acte în baza cărora îți poți exercita dreptul de vot

Potrivit legii, cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Reguli speciale în secțiile de vot pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

La intrarea în secţia de vot va fi amenajat un colţ de dezinfectare.

Cetățenii trebuie să își dezinfecteze mâinile înainte de a atinge orice, ștampila sau pixul.

Urmează identificarea – votanții își vor pune singuri cartea de identitate în tableta cu sistemul de indentificare. Apoi, pentru câteva secunde, își vor da masca jos, dar trebuie să păstreze distanţa de 1,5 metri pentru identificare.

La un membru al comisiei de vot se va pune pe masă cartea de identitate astfel încât acesta să poată citi datele fără să atingă documentul.

Oamenii vor lua singuri pixul, ştampila şi buletinele de vot. După ce se exprimă votul și se introduc acestea în urne, ștampila cu “votat” se va aplica pe spatele buletinului de către fiecare cetățean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`