Alegeri Locale 2020. Tot ce trebuie sa stii despre alegerile din 27 septembrie
Românii urmează să voteze pentru alegerile locale 2020 ce vor avea loc în toamnă. Pentru acest scrutin, cei cu drept de vot nu vor putea vota oriunde s-ar afla în acea zi, ci doar numai în localitatea unde își dau domiciliul sau reședința.
Cand sunt Alegerile Locale 2020 și unde vor putea vota românii
Alegeri locale 2020 vor avea loc în 27 septembrie, dacă acest lucru va fi permis de condiţiile epidemiologice. Președintele Autorității Electorale (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, a precizat pentruHotnewscă Alegătorii cu drept de vot la data alegerilor locale 2020 care stau într-o localitate, dar nu au documente care să dovedească șederea (viză de flotant care stabilește noua reședință) nu vor putea vota pentru autoritățile locale din localitatea respectivă.
Totodată, cei cu vize de flotant pot vota în noua localitatea de reședință dacă sunt inclusi până la data de 4 septembrie în Registrul Electoral, astfel încât să fie luați în evidență de primăria respectivă. Mai există o modalitate și anume – pe lista suplimentară, dacă nu au depus o cerere de înscriere în registrul electoral din acea localitate.
Totodată, alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea la primăria unde se află noua reședință de a fi trecut în Registrul Electoral pe lista permanentă vor putea vota și la adresa de domiciliu din buletin.
Lista candidatilor la fotoliul de primar in Bucuresti
Liderii PNL, USR şi PLUS au anunţat, sâmbătă, 1 august, într-o conferinţă de presă în Piaţa Universităţii, că vor susţine candidaţi comuni la alegerilor locale la primăriile de sector ale Capitalei şi la primăria generală.2020
Astfel, USR-PLUS va avea candidaţi la sectoarele 1, 2 şi 4, iar PNL la 3, 5 şi 6.
Primăria Capitalei: Gabriela Firea (PSD) și Nicușor Dan (PNL-USR-PLUS). În competiție ar putea intra și Traian Băsescu (PMP) și un alt candidat susținut de Pro România și Partidul București 2020.
Primăria Sector 1: Daniel Tudorache (PSD), Clotilde Aramand (PNL-USR-PLUS),Ioana Constantin (PMP)
Primăria Sector 2: Neculai Onțanu (PSD), Radu Mihaiu (PNL-USR-PLUS), Dan Cristian Popescu (Independent)
Primăria Sector 3: Aurelian Bădulescu (PSD), Robert Negoiță (București 2020), Candidat desemnat de PNL, Mihai Neamțu (PMP)
Primăria Sector 4: Daniel Băluță (PSD), Simona Spătaru (PNL-USR-PLUS), Ștefănel Marin (PMP)
Primăria Sector 5: Daniel Florea (PSD), Cristian Băcanu (PNL), Lucian Iliescu (PMP), Cristian Popescu Piedone (PPU-SL)
Primăria Sector 6: Gabriel Mutu (PSD), Ciprian Ciucu (PNL-USR-PLUS), Ștefan Florescu (PMP).
Ce buget a fost alocat pentru organizarea alegerilor locale 2020
Guvernul a aprobat bugetul de cheltuieli pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020.
În anexa, postată pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP), a proiectului de Hotărâre de Guvern (HG) privind „stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale din anul 2020” este prevăzută suma de966.263.000 de lei.
Alegerile locale, tot mai aproape: A fost constituit Biroul Electoral Central
Un nou pas spre alegerile locale din 2020 a fost făcut sâmbătă, 1 august, când a fost constituitBiroul Electoral Central.
Astfel, potrivitprocesului verbalîncheiat cu ocazia adoptăriihotărârii, au fost investiți ca membri judecătorii Andreia Liana Costanda (Secția I civilă), Mirela Vișan (Secția I civilă), George Bogdan Florescu (Secția a II-a civilă), Iulia Manuela Cîrnu (Secția a II-a civilă), Lavinia Valeria Lefterache (Secția penală), Valentin Horia Șelaru (Secția penală) și Virginia Filipescu (Secția de contencios administrativ și fiscal).
Cum se vor desfasura Alegerile Locale 2020 in contextul COVID-19
Alegerile locale 2020 se vor desfășura în condiții stricte de igienă, din cauza pandemiei de coronavirus.
Deși evoluția epidemiei de coronavirus i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva scrutinul va fi amânat din nou, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a explicat că acesta se poate desfășura, cât timp sunt respectateo serie de reguli specifice de protecție sanitară.
La rândul său,premierul Ludovic Orban a subliniatcă „este adevărat că nu se vor putea organiza adunări publice, mitinguri electorale, normal, dacă se face campanie din casă în casă, candidaţii vor trebui să poarte mască, pentru că în spaţii închise se poartă mască, se va apela la o campanie mai intensă pe media, pe online, că acum online este clar un mijloc de comunicare safe. Trebuie să se adapteze şi candidaţii şi alegătorii. (…) În oAlegerile locale, tot mai aproape: A fost constituit Biroul Electoral Centralrganizarea secţiilor de vot, evident, trebuie să iei nişte măsuri legate de numărul maxim de persoane care să intre, se stă la coadă la anumită distanţă, trebuie dezinfectanţi, măşti de protecţie, toate regulile trebuie respectate”.
În schimb, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, s-a arătat ceva mai sceptic cu privire la șansele ca scrutinul să se desfășoare la termenul din 27 septembrie, deși a explicat că ar putea fi organizat fără probleme cu condiția ca lucrurile să fie ținute „sub control”.
Potrivit AEP, în intervalul 7 – 11 august va avea loc înregistrarea alianțelor electorale, iar în perioada 7 – 18 august se vor depune candidaturile.
Pe 28 august va începe campania electorală pentru alegerile locale 2020, aceasta urmând a se încheia pe data de 26 septembrie, la ora 7.00.