Alegeri locale 2020 | Românii vor putea vota numai în localitatea unde își dau domiciliul sau reședința. Ce se întâmplă cu cei care au viză de flotant
Românii urmează să voteze pentru alegerile locale 2020 în data de 27 septembrie. Pentru acest scrutin, cei cu drept de vot nu vor putea vota oriunde s-ar afla în acea zi, ci doar numai în localitatea unde își dau domiciliul sau reședința.
Cum poți vota la alegerile locale dacă nu ești în localitatea de domiciliu sau dacă ai viză de flotant
Președintele Autorității Electorale (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, a precizat pentru Hotnews că Alegătorii cu drept de vot la data alegerilor locale care stau într-o localitate, dar nu au documente care să dovedească șederea (viză de flotant care stabilește noua reședință) nu vor putea vota pentru autoritățile locale din localitatea respectivă.
Prin urmare, se poate vota doar în localitatea unde ai reședința.
Totodată, cei cu vize de flotant pot vota în noua localitatea de reședință dacă sunt inclusi până la data de 4 septembrie în Registrul Electoral, astfel încât să fie luați în evidență de primăria respectivă. Mai există o modalitate și anume – pe lista suplimentară, dacă nu au depus o cerere de înscriere în registrul electoral din acea localitate.
Totodată, alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea la primăria unde se află noua reședință de a fi trecut în Registrul Electoral pe lista permanentă vor putea vota și la adresa de domiciliu din buletin.
AEPa elaborat Ghidului finanțării campaniei electorale
Amintim că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobareaGhiduluifinanțării campanieielectorale laalegerilelocaledin27 septembrie 2020.
În anexa, postată pe site-ul AEP, a proiectului de HG privind „stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale din anul 2020” este prevăzută suma de966.263.000 de lei.
Totodată, AEP a anunțat calendarul pregătirii alegerilor locale din 27 septembrie. Astfel, începând din data de 20 iulie, partidele, alianțele, candidații independenți și organizațiile de cetățeni din rândul minorităților naționale pot începe să strângă semnături pentru sprijinirea candidaturilor la funcțiile de primari, membri ai consiliilor locale și județene sau președinți de consilii județene, se arată într-un comunicat de presă alAEP.
În intervalul 7 – 11 august va avea loc înregistrarea alianțelor electorale, iar în perioada 7 – 18 august se vor depune candidaturile.
În ultima zi a lunii iulie vor fi desemnați judecătorii din Biroul Electoral Central, urmând ca pe 2 august să fie stabilită restul componențeiBEC– președintele și vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente, reprezentanții fiecărui partid politic care are cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi în Parlamentul României sau care a fost reprezentat în Legislativ după ultimul scrutin și un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.
Pe 28 august va începe campania electorală pentru alegerile locale, aceasta urmând a se încheia pe data de 26 septembrie, la ora 7.00.