Alegeri locale 2020. Cine poate solicita urna mobilă și care este procedura

Publicat: 03 09. 2020, 17:04
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile locale 2020 sunt tot mai aproape, iar campania electorală a început deja, în 28august, și se va încheia în 26 septembrie, în ajunul scrutinului programat pentru 27 septembrie. Astfel, în spațiul public apar tot felul de curiozități, unele chiar de ordin tehnic, precum cele legate de cine poate solicita urna mobilă sau care este procedura de solicitare a unui astfel de vot. În plus, cum pandemia de COVID-19 a influențat viețile societăților democratice în tot felul de moduri, nici exercițiul electoral din prima lună de toamnă nu va face excepție și se va desfășura în condiții specifice de siguranță sanitară.

Cine poate solicita urna mobilă la alegerile locale 2020

Potrivit articolului 91 din Legea 115/2015, urna mobilă poate fi solicitată de către „alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauzăde boală sau invaliditate”.Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorităţii Electorale Permanente, a anunțat recent căpersoanele infectate cu noul coronavirus, fie ele internate în spitale, fie aflate în carantină sau izolare, vor putea vota și ele la alegerile locale folosind urna mobilă.

„Vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maximum această răspândire a virusului”, a explicat oficialul, pentru Agerpres.

Președintele AEP a mai menționat că vor fi „condiţii speciale” doar pentru bolnavii aflaţi în secţiile de terapie intensivă, unde se vor lua măsuri suplimentare de siguranţă.

„Condiţii speciale ar fi create doar pentru persoanele care se află la terapie intensivă, pentru că acolo se află un mediu diferit şi va trebui să fie purtat combinezonul acela şi luate toate măsurile de siguranţă. În rest, nu există o problemă de răspândire a virusului, indiferent că ne ducem în alte secţii din spitale sau la domiciliul acestor persoane”, a mai adăugatConstantin-Florin Mitulețu-Buică.

Care este procedura de solicitare a votului cu urnă mobilă

Același articol 91 din Legea 115/2015, la alineatul 1, stipulează că „pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea «VOTAT»și buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secției de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne”.

În cazurile prevăzute la alineatul 1, arată alineatul 2, „votarea se face numai pe baza unui extras întocmit personal de președintele biroului electoral de pe lista electorală permanentă, copia listei electorale complementare sau de pe lista suplimentară existente la secția respectivă. Extrasul se semnează de către președinte și se ștampilează, iar persoanele cuprinse în aceste extrase trebuie să fie radiate din celelalte liste existente la secție”.

Totuși, în această modalitate „pot vota numai persoanele care domiciliază în localitatea sau sectorul municipiului București în care se află secția de votare”.

„Codurile numerice personale ale alegătorilor care au formulat cereri potrivit alin. (1) sunt preînregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, urmând a fi înregistrate definitiv la întoarcerea în localul de vot a echipei prevăzute la alin. (1), pe baza semnăturilor în extrasul prevăzut la alin. (2)”, arată alineatul 4, în timp ce alineatul 5 prevede că „înainte ca echipa de membri ai biroului electoral al secției de votare să se deplaseze cu o urnă de vot specială la persoanele care nu pot vota la secția de votare potrivit legii, președintele biroului electoral al secției de votare solicită operatorului să verifice dacă persoanele respective și-au mai exercitat dreptul de vot în aceeași zi”.