Alegeri istorice în Italia: Georgia Meloni ar putea deveni noul prim-ministru

Alegeri istorice în Italia: Georgia Meloni ar putea deveni noul prim-ministru
Foto: Hepta/Abaca Press / Salvatore Laporta/KONTROLAB / ipa-agency.net.

Pe 25 septembrie, în Italia au loc alegeri parlamentare anticipate, iar țara este în pragul unui eveniment istoric: o femeie poate deveni prim-ministru pentru prima dată. Partidul de extremă dreaptă a lui Georgia Meloni, Frații Italiei, pe care multe instituții media îl descriu drept post-fascist, este în fruntea clasamentului, potrivit sondajelor politice recente.

Dacă partidul respectiv va câștiga alegerile, Meloni va deveni prima femeie prim-ministru din istoria țării, creând o coaliție parlamentară cu încă două forțe de dreapta.

Experții spun că aceste alegeri vor fi extrem de importante nu doar pentru Italia, ci și pentru Ucraina. Mulți dintre ei  se tem că victoria extremei drepte ar putea distruge sistemul politic al întregii Europe.

Cine este Georgia Meloni

Meloni s-a născut pe 15 ianuarie 1977 la Roma, unde a crescut într-o zonă săracă. A fost crescută de o mamă care avea opinii politice de dreapta. Tatăl familiei, care i-a susținut pe comuniști, a plecat de acasă când Georgia era încă mică și nu s-a mai întors. Mai târziu, ea a recunoscut că probabil a devenit interesată de opiniile de dreapta pentru a se răzbuna pe tatăl ei.

Deja la vârsta de 15 ani, Meloni se număra printre membrii organizației neofasciste Frontul Tineretului, iar după aceea s-a alăturat aripii de tineret a Mișcării Sociale Italiene, care a fost creată în Italia postbelică de adepții lui Benito Mussolini. Din această mișcare s-a dezvoltat ulterior partidul Frații Italiei.

Acum, când subiectul trecutului ei de dreapta este din ce în ce mai discutat în mass-media, Meloni asigură că opiniile ei politice au fost de mult transformate și nu au nimic de-a face cu neofascismul. Deși anterior l-a lăudat pe Mussolini, numindu-l „un politician bun care a făcut totul pentru Italia”, ea îl critică acum pe fostul lider italian pentru că a participat la război de partea Germaniei naziste.

În 2018, Frații Italiei, pe care o conduce, au primit doar 4% din voturi la alegeri, iar acum ultimele sondaje arată că numărul susținătorilor ei a crescut la 25%. Un astfel de rezultat va însemna victoria în alegeri și postul de prim-ministru în noul guvern.

Meloni pledează deschis nu numai pentru o Italia puternică, ci și pentru o Europă puternică și, ceea ce e important, nu se teme, spre deosebire de Berlusconi, să numească Rusia agresor.

„Ne dorim o Italia puternică, care să fie respectată în lume, o Europă încrezătoare în sine, cu capul sus în Europa și în Occident. Demnă de încredere, loială, serioasă, începând cu protecția poporului ucrainean de agresiunea rusă, ceea ce va fi o prioritate pentru noi, alături de capacitatea de a cere mai ferm distribuirea poverii sancțiunilor ”, a spus Meloni zilele trecute.

Politiciana propune soluții pentru încetarea războiului

Politiciana este, de asemenea, sigură că Italia „ar trebui să continue să sprijine Ucraina”.

„Dacă Ucraina capitulează, atunci adevăratul câștigător de mâine nu va fi Rusia lui Putin, ci China capitalist-comunistă a lui Xi Jinping. Occidentul ar deveni semnificativ slăbit, iar în interiorul Occidentului, cei care sunt mai slabi, adică Europa, ar fi subordonați Chinei. Și nu vreau să fiu sub conducerea comunistă chineză”, a spus Meloni.

În plus, ea sprijină politica de sancțiuni a NATO și a UE împotriva Rusiei.

Partidul ei sprijină Ucraina în războiul împotriva Federației Ruse. În ciuda statutului lor de opoziție în parlament, Frații Italiei au votat pentru furnizarea de arme Ucrainei. De asemenea, ei au numit în mod deschis o pică o pică.

„Invazia Ucrainei este o agresiune împotriva Europei, a democrației și a suveranității națiunilor. Suntem conștienți că viitorul și libertatea noastră depind și de curajul poporului ucrainean de a rezista neo-imperialismului rus”, a afirmat candidata.

În același timp, reprezentanții partidului în Parlamentul European au votat împotriva recunoașterii Ungariei ca stat autocratic. Astfel, UE a vrut să pedepsească țara pentru că a jucat de partea lui Putin.

Politiciana susține familia tradițională și este împotriva „lobby-ului LGBT”. Meloni se opune, de asemenea, avortului și migrației în masă.

Cu toate acestea, ea nu poate fi numită eurosceptică: nu intenționează să retragă Italia din UE sau din zona euro, ci vrea să protejeze interesele naționale ale țării.

De ce italienii sunt hotărâți s-o voteze

Partidul condus de Meloni este în esență un partid populist. Când țara se află într-o situație economică dificilă, reprezentanții ei promit italienilor ceea ce își doresc – reduceri de taxe și o calitate mai bună a vieții.

Italienii, la fel ca mulți alți europeni se simt dezavantajați de criza energetică instigată de Rusia, care a condus la creșterea prețurilor la electricitate, chiar dacă țara resimte încă efectele pandemiei de coronavirus și criza zonei euro.

„Italienii se simt excluși. Mai ales aici, în sud. Guvernul nostru nu ne dă o mână de ajutor. Facturile la energie electrică s-au dublat de patru ori”, a declarat pentru BBC proprietarul cafenelei Pino de Stasio.

Acesta a spus că a fost obligat să oprească aparatul de cafea după ora 16, când tariful la energie electrică crește. De Stacio spune că criza a determinat falimentul multor afaceri și afaceri de familie.

„De aceea, din păcate, oamenii se orientează spre dreapta. Pentru că nu au fost încă la guvernare pentru a ne dezamăgi”, spune omul de afaceri.

Meloni promite că va schimba Italia investind în punctele sale forte, apărând interesele țării la Bruxelles și oprind imigrația necontrolată. Toate acestea, conform planului ei, vor proteja familiile italiene și pe cei defavorizați, oferind locuri de muncă celor care pot munci.

Deși criticii atrag constant atenția asupra trecutului ei de dreapta, Meloni spune că italienilor le pasă doar dacă au sau nu bani în buzunar.

Victoria „Fraților”  ar putea deschide cutia Pandorei

Bloomberg notează că victoria Fraților Italiei și Meloni ar putea fi chiar periculoasă. Există deja temeri în cercurile liberale din Roma că victoria lui Meloni va deschide o cutie a Pandorei.

Publicația îl citează pe șeful uneia dintre cele mai mari companii italiene, care în 2019 și-a amintit vremurile de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial și a spus că continentul ar fi trebuit să învețe lecția precedentă.

Publicația notează că astăzi acest argument sună relevant și „riscul pentru Europa poate nu se află în Georgia Meloni în sine, ci în modul în care influența ei se va răspândi”.

O nouă eră politică

În acest sens, Bloomberg amintește de creșterea popularității radicalilor democrați suedezi anti-imigranți, precum și de starea de spirit din Ungaria, unde ei resping tot mai flagrant o politică unică a UE.

În plus, notează ziarul, perspectiva venirii la putere a lui Meloni, care nu are aproape nicio experiență în guvernare, îi face pe investitori și funcționari să fie precauți.

În ciuda opiniilor ei radicale, apropiații lui Meloni spun că este hotărâtă să demonstreze că poate gestiona datoria uriașă a Italiei și ține investitorii departe. Se presupune că  aceasta nu intenționează să crească deficitul bugetar pentru a-și finanța planurile politice.

Potrivit colaboratorilor ei, Meloni este conștientă de pericolul la care se va expune în calitate de prim-ministru. Se știe că de mulți ani a stabilit contacte în mediul academic, iar acum intenționează să formeze un guvern care să includă profesioniști.

Dacă Meloni reușește cu adevărat să realizeze tot ceea ce promite acum, atunci este probabil ca pentru italiană de 45 de ani acesta să fie doar începutul unei lungi cariere politice. Dar pentru aceasta, ea va trebui să se confrunte nu doar cu Berlusconi, care își dorește de multă vreme să-și recapete influența politică în Italia, ci și cu Putin, care, fără îndoială, va face tot posibilul pentru a zdruncina încă o dată Europa prin Roma.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`