Alegeri însângerate în Venezuela: Confruntări violente între contestatarii lui Nicolas Maduro şi forţele de ordine (VIDEO)

Publicat: 31 07. 2017, 12:47

Alegeri însângerate în Venezuela. Cel puţin zece oameni au fost ucişi, iar alţi aproape 100 au fost răniţi în ultima serie de confruntări între contestatarii lui Nicolas Maduro şi forţele de ordine. Opoziţia acuză organizatorii scrutinului de fraudă, după ce prezenţa la vot anunţată a fost de peste 41%, de patru ori mai mare ca cea prevăzută, informează BBCNews.Statele Unite condamnă violenţa autorităţilor sud-americane şi promit o reacţie promptă.

Alegeri însângerate în Venezuela: Confruntări violente între contestatarii lui Nicolas Maduro şi forţele de ordine

#DIRECT_ONE_h1gncy#

Ziua alegerilor a dat naştere la proteste violente pe străzile celor mai mari oraşe din Venezuela şi nu numai. Printre cei zece morţi s-au numărat un candidat la Adunarea Constituantă în vârstă de 39 de ani, care a fost ucis în casa sa, un soldat, un activist al opoziţiei şi doi copii. Între timp, în mediul online au apărut imagini cu o explozie într-un grup de poliţişti aflaţi pe motociclete, care s-a soldat cu mai mulţi răniţi.

La Caracas, protestatarii au blocat străzi și s-au ciocnit cu forțele de ordine, deși guvernul a anunțat că perturbarea procesului electoral poate fi sancționată cu până la zece ani de închisoare. Mai mult, peste 100 de terminale din sistemul de votare au fost distruse. Oamenii se luptă pentru a-l împiedica pe Nicolas Maduro să îşi consolideze puterea în stat şi să transforme democraţia într-un regim dictatorial.

Votul a fost contestat de opoziţie după ce autorităţile au anunţat o prezenţă la vot de 41,5% pentru Adunarea Constituantă, ceea ce ar însemna un număr de votanţi de peste 8 milioane de oameni. Opoziţia susţine că doar 2,4 milioane de venezueleni cu drept vot ar fi participat însă la scurtin şi consideră acţiunea cea mai mare fraudă electorală din istroia statului sud-american.

Noua Adunare Constituantă cu 545 de membri ar urma să înlocuiască pe termen nedefinit actualul Parlament, singura instituție a statului dominată de opoziție. Astfel, Maduro ar putea să evite organizarea de alegeri prezidenţiale în 2018 şi să devină de neînlocuit din funcţia de şef de stat.

Departamentul de Stat american a promis acțiuni puternice și rapide împotriva autoritarismului guvernului venezuelean. Surse de la Washington au dezvăluit că ar putea fi vorba chiar despre sancțiuni în domeniul petrolier. Acestea ar putea fi adoptate în această săptămână și ar putea opri exporturile de petrol ușor american către Venezuela, care are nevoie de acest produs pentru amestecul cu propriul petrol greu, înaintea vânzării.