Alegeri în Transnistria: Igor Smirnov nu mai beneficiază de susținerea Rusiei
Peste 400.000 de alegători din regiunea secesionistă Transnistria sunt chemaţi duminică la urne, în cadrul celui de al cincilea scrutin prezidenţial, nerecunoscut pe plan internaţional.
În cursa electorală s-au înscris şase candidaţi. Cu cele mai mari şanse sunt cotaţi actualul lider separatist Igor Smirnov, Anatoli Kaminski, şeful sovietului suprem şi predecesorul acestuia, Evgheni Şevciuk.
Scrutinul a început la ora 7.00, iar în primele două ore votaseră 5% dintre alegătorii înscrişi pe liste. Pentru validarea scrutinului este necesară o prezenţă la urne de 50%.
Igor Smirnov, cel care are deja cinci mandate în fruntea Republicii separatiste, vrea un nou mandat, dar nici măcar Moscova nu îl mai susţine.
Rusia îl susţine în mod deschis pe liderul Legislativului de la Tiraspol, Anatoli Kaminski, pentru a/i lua locul lui Smirnov în frunte Transnistriei. Kremlinul a recunoscut că l-a cam scăpat de sub control pe actualul lider.
Smirnov, care conduce cu o mână de fier repubica separatistă încă din decembrie 1991, vrea, la 70 de ani, să obţină un al şaselea mandat.
Moscova a semnalat încă din vară că dorește retragerea lui Smirnov, propunându-i acestuia garanții de securitate. El însă refuză chiar dacă liderii de la Kremlis l-au ameninţat că îi vor bloca accesul la conturile din băncile ruseşti.
În plus, un post rus de televiziune care emite şi în zona transnistreană a difuzat un documentar în care Igor Smirnov este acuzat de instigare la crimă şi delapidare.
Potrivit documentarului, în timpul campaniei electorale din 2006, în Transnistria au fost comandate asasinate împotriva rivalilor lui Smirnov.
Scrutinul are loc la mai puţin de două săptămâni de la reluarea negocierilor pe tema crizei transnistrene.