ALEGERI ÎN SUA | De ce sondajele americane au eșuat. Din nou
S-au înșelat în 2016, și s-au înșelat și acum. În urmă cu patru ani, sondajele americane au arătat o victorie detașată pentru democrata Hillary Clinton în alegerile prezidențiale. Nu a fost așa, iar republicanul Donald Trump a devenit locatar la Casa Albă. De data aceasta, sondajele l-au dat câștigător detașat pe democratul Joe Biden. Avansul, însă, s-a evaporat. Lupta dintre Biden și Trump se dovedește a fi una extrem de strânsă. De ce s-au înșelat sondajele și de această dată?
Ce au ”prezis” sondajele americane și ce a ieșit
Sondajele făcute cu puțin timp înainte de alegeri i-au dat un avans de 10 puncte procentuale, la nivel național, lui Biden, și un avans fragil în statele-cheie. În fapt, bătălia este extrem de strânsă.
Daily Mail remarcă un sondaj al ABC-Washington Post care îi dădea democratului 17 puncte procentuale mai mult decât republicanului în Wisconsin. Nu a fost așa. E adevărat că Biden este dat câștigător deocamdată, dar doar la o diferență de puțin peste 20.000 de voturi. În plus, încă nici nu au fost numărate toate buletinele.
Un sondaj Quinnipac l-a dat câștigător pe Biden în Florida și Ohio cu 5%, respectiv 4%. În realitate, Trump a câștigat ambele state.
În Florida, de exemplu, sondajele nu au nimerit-o deoarece nu au anticipat că Donald Trump se va bucura de sprijinul hispanicilor din zona Miami. În schimb, în Arizona (și Minnesota) sondajele în general au dat mai puține procente democraților.
Institutele de sondare au rezolvat problemele care le-au făcut să rateze procentele din Wisconsin și Michigan în 2016, dar se pare că s-au confruntat cu unele noi, care le-au făcut să dea rateuri acum în Florida, Georgia, Carolina de Nord și Ohio. Așa-zisul val democratic nu s-a materializat, notează și Kelly McBride pentru Poynter.
Casele de sondare au întrebat oamenii ce au de gând să facă. În trecut, între 10 și 20% dintre cei care au spus că vor vota, de fapt nu au făcut-o, iar între 10 și 15% dintre cei care au spus că nu se vor prezenta la urne, de fapt au mers. David Dutwin, vicepreședinte al Centrului Național de Cercetare a Opiniei (NORC) de la Universitatea din Chicago, consideră că acest model ar trebui schimbat.
În plus, când era anticipată o prezență la vot mare, majoritatea modelelor estimau o creștere pentru democrați, pornind de la comportamentul votanților din trecut. Nici această presupunere s-ar putea să nu mai fie validă. E clar că va urma, la fel ca în 2016, o amplă dezbatere despre eșecul sondajelor și care au fost cauzele dar, pentru moment, nu se pot avansa decât ipoteze, căci deocamdată nici măcar nu s-au numărat toate voturile și nu se știe câștigătorul scrutinului.
De ce sondajele nu au fost nici măcar pe-aproape în estimarea rezultatului alegerilor din SUA
Încă din 2016, Donald Trump și republicanii au spus în repetate rânduri că sondajele și institutele de sondare nu sunt de încredere. Asta se poate să fi afectat comportamentul alegătorilor, în sensul în care susținătorii lui Trump să se ferească să spună că au votat cu acesta.
De altfel, și regizorul Michael Moore, unul dintre puținii care au anticipat victoria de acum patru ani a lui Trump, a explicat faptul că sondajele nu au cum să reflecte situația reală deoarece, în general, susținătorilor republicanului le e teamă să admită că votează cu el.
„E greu să elimini un asemenea fenomen”, a punctat Dutwin.
„La fel ca în 2016, Donald Trump pare să fie ajutat de votanții ”rușinoși” care s-au prezentat la urne, dar nu au fost dispuși să recunoască înainte cu cine vor vota. Mulți experți și susținători ai lui Trump susțin că la mijloc e reticența publicului de a-și exprima sprijinul pentru candidații conservatori. În ultimii ani, la fel s-a întâmplat și în alte state, unde sondajele au subapreciat sprijinul pentru drepta politică”, se arată și într-un articol Daily Mail.
Un alt exemplu dat aici este cel din Marea Britanie, unde sondajele au prezis incorect că la referendum oamenii vor vota majoritar pentru rămânerea în Uniunea Europeană.
„Din cauza urii imense manifestate de aproape toată media împotriva președintelui Trump și a suporterilor săi, am ajuns la această situație, în care oamenii n-au vrut neapărat să spună pe cine susțin ,pentru că erau jenați să facă acest lucru. Dacă auzi de dimineață până seară că Trump e diabolic, un monstru rasist, atunci vei fi mai puțin dispus să admiți că-l susții, inclusiv când ești întrebat pentru un sondaj. Se pare că nu au luat asta în calcul”, a explicat și Steve Hilton, analist al Fox.
Și Maggie Haberman de la New York Times a recunoscut, pentru CNN, că sondajele au eșuat și a susținut că orice problemă ar fi existat în 2016, ea nu a fost rezolvată nici până acum.