Alegeri cruciale în Polonia, după o campanie electorală care a polarizat țara. De ce scrutinul este important pentru soarta războiului din Ucraina

Alegeri cruciale în Polonia, după o campanie electorală care a polarizat țara. De ce scrutinul este important pentru soarta războiului din Ucraina

De când a început invazia Ucrainei de către Rusia, Polonia a devenit unul dintre cei mai mari susținători ai Kievului și un partener geopolitic foarte critic în cadrul NATO. Dar pe plan intern, nu s-a schimbat mare lucru pentru cei care se opun partidului de guvernământ Lege și Justiție, care își propune să câștige al treilea mandat, potrivit france.24.com.

Alegeri cruciale în Polonia

Sondajele de opinie arată că partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) va obține cele mai multe voturi, dar s-ar putea lupta pentru a construi o coaliție de guvernare, dând o șansă opoziției conduse de fostul șef al UE Donald Tusk.

Secțiile de votare din UE și din statele membre NATO s-au deschis la ora 05:00 GMT și se vor închide la ora 19:00 GMT, urmând ca imediat după alegeri și rezultatele finale așteptate luni.

Aproximativ 29 de milioane de oameni sunt eligibili să voteze, inclusiv jumătate de milion înregistrați în străinătate într-o mare diasporă.

O victorie a PiS ar putea exacerba tensiunile cu UE și Ucraina și va consterna pe militanții preocupați de viitorul libertăților presei, al drepturilor femeilor și ale migranților.

„Suntem în UE și vrem să rămânem acolo, dar într-o UE cu țări suverane”, a declarat vineri liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, la ultimul miting major al partidului de la Sandomierz.

La propriul său miting final, Tusk le-a spus susținătorilor din Pruszkow că PiS are „planuri secrete” de a părăsi UE și a spus că vrea să „conducă țara pe calea greșită”.

„Aceasta este cea mai importantă zi din istoria democrației noastre din 1989”, a spus Tusk la miting.

„Vom vota, de asemenea, pentru ca Polonia să rămână în Uniunea Europeană. Polonia este inima Europei”, a adăugat el.

PiS a promis că va continua cu reformele controversate ale sistemului judiciar despre care spune că vizează eliminarea corupției, dar pe care UE le vede ca subminând democrația.

Conflictul a blocat miliarde de euro în finanțare UE.

Cel mai probabil partener de coaliție pentru PiS ar fi Confederation, un partid de extremă dreaptă care a cerut încetarea asistenței pe scară largă a Poloniei pentru Ucraina și a militat pe o platformă puternic anti-migranți.

Dar Confederația a exclus în mod public o astfel de alianță și unii analiști spun că este puțin probabil să se întâmple din cauza tensiunilor la foc mic dintre cele două părți.

Speranța dintre liberali este că, chiar dacă Coaliția Civică a lui Tusk este pe locul doi, va avea suficiente voturi pentru a forma un guvern cu doi aliați potențiali mai mici.

Alegerile sunt pentru camerele inferioare și superioare ale parlamentului, iar PiS a organizat un referendum în aceeași zi cu întrebări principale despre migranți și economie.

Susținătorii PiS spun că victoria de duminică va permite partidului să-și îndeplinească viziunea unei Polonie puternice, suverane, bazată pe valorile catolice tradiționale.

Campania a fost caracterizată de atacuri personale asupra lui Tusk din partea partidului de guvernământ, care l-a acuzat că lucrează în interesele Germaniei, Rusiei și UE.

PiS a intensificat, de asemenea, retorica anti-migranți, prim-ministrul Mateusz Morawiecki afirmând că țara ar trebui protejată împotriva imigranților ilegali „care nu respectă cultura noastră”.

Mulți alegători sunt exasperați de tonul dezbinat și amar al campaniei și de scena politică polarizată.

„Îmi doresc o Polonia mai bună decât cea pe care o avem acum. Îmi doresc ca copiii mei să trăiască într-o țară liberă, democratică și zâmbitoare”, a spus Beata Myszkiewicz, o persoană care desfășoară activități independente în vârstă de 53 de ani.

„Nu vreau ca oamenii să se bucure unul de altul pentru că opiniile lor politice diferă. Cred că acestea sunt cele mai importante alegeri și toată lumea ar trebui să meargă să voteze”, a spus ea.

Ucraina și susținătorii săi occidentali urmăresc, de asemenea, cu prudență în cazul în care Polonia urmează Slovacia, care luna trecută a ales un guvern care promite să adopte o viziune mult mai sceptică cu privire la trimiterea ajutoarelor Ucrainei.

Polonia a fost un sprijin de frunte pentru Ucraina în UE și NATO și a primit un milion de refugiați ucraineni, dar există o oboseală din ce în ce mai mare în rândul multor polonezi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne