În timp ce Europa se confruntă cu o criză a refugiaților, Albania ar putea deveni patria a 3.000 de mujahedini irakieni, informează Deutsche Welle.
Aceștia fac parte din ”Mujahedinii Poporului Iranian”, o grupare considerată teroristă până în 2012, când Statele Unite au decis să o scoată de pe această listă neagră.
”Mujahedinii Poporului Iranian” este o organizatie care în anii ’70 l-a susținut pe ayatollahul Khomeini, dându-l jos pe șahul Pahlavi de la putere. După aceea, gruparea a intrat în conflict cu noii lideri ai țării. „În acei ani, organizația săvârșea atentate și asasinate politice”, a explicat un expert pentru DW.
Ulterior, gruparea a intrat în ilegalitate și mulți dintre membrii săi au ales să se refugieze în Irakul anilor ’80 al lui Saddam Hussein.
Mujahedinii i-au ajutat apoi pe americani în cadrul operațiunilor contrateroriste din Irak și alte zone ale Orientului Apropiat și chiar au jucat un rol important în demascarea programului nuclear iranian.
După terminarea războiului din Irak, americanii i-au dezarmat pe mujahedini pentru că aceștia intraseră în conflict cu noile autorități șiite irakiene.
În acest context, americanii au cerut ajutor mai multor state, inclusiv România, pentru a-i primi pe aceștia, dar au fost refuzați pentru că guvernele se temeau să-și strice relațiile cu Iranul.
Totuși, în 2013, Albania a fost de acord să-i primească pe mujahedini. 829 dintre aceștia au fost deja instalați în această țară, iar numărul lor ar putea ajunge la 3.000. Aici, ei sunt recunoscuți ca refugiați politic.