Foști generali ruși la Al Jazeera: perspectiva ca Rusia să folosească azi arme nucleare tactice în Ucraina este „imposibilă și nu ar avea sens militar” dar este greu de spus cum poate escalada situația într-un an

Publicat: 23 09. 2022, 20:14
Actualizat: 23 09. 2022, 20:49
foto: Leonid Reshetnikov captura video

Foști generali ruși citați, astăzi, de Al Jazeera susțin că, deși perspectiva unui război nuclear rămâne slabă, situația ar putea escalada rapid.

Sursele din vârful spionajului și apărării citate de agenția arabă susțin că un dezastru nuclear este mai puțin probabil în aceste zile dar incert pe durata unui an iar contextul este unul dintre cele mai periculoase din istoria omenirii.

Potrivit estimărilor Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia ar avea cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu aproape 6.000 de focoase iar alături de China, este, unul dintre liderii în dezvoltarea de rachete hipersonice, capabile să se deplaseze cu viteze de până la cinci ori viteza sunetului – timp în care ar putea să-și schimbe traiectoria la mijlocul zborului.

Doctrina nucleară a Rusiei

„Dacă Occidentul atacă Rusia cu forțele sale armate convenționale, atunci răspunsul Rusiei ar putea fi nuclear, deoarece nu există nicio comparație între potențialul militar convențional al Occidentului și cel al Rusiei”, a declarat Evgheni Buzhinsky, un general locotenent în retragere care a servit drept negociator de vârf al armatei ruse pentru controlul armelor între anii 2001 – 2009.

Conform doctrinei nucleare adoptate în 2020, expusă de sursa citată, Rusia a declarat că este pregătită să folosească arme nucleare dacă a primit informații despre o lovitură de rachetă balistică, dacă a fost supusă unui atac care implică arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă, în cazul în care a avut o infrastructură critică care a afectat arsenalul său nuclear sau dacă s-a confruntat cu o amenințare militară convențională care a pus în pericol „însăși existența statului”.

Iar recentele sufragii manipulate de Moscova în teritoriile ocupate recent din Ucraina sunt menite să declare acele zone părți ale statului rus.

„Aceasta nu este o cacealma”, a declarat, recent, Putin. „Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că vântul se poate întoarce și în direcția lor”.

General rus: „Orice conflict nuclear între Rusia și Statele Unite va duce la distrugerea reciprocă completă”

Evgheni Buzhinsky a subliniat, pentru sursa citată, că Rusia nu are de câștigat din utilizarea armelor nucleare în Ucraina în circumstanțele actuale.
Ofițerul superior în retragere a adăugat că armata rusă nu are nevoie de arme nucleare pentru a-și atinge obiective strategice precum distrugerea infrastructurii de transport utilizate pentru livrarea transporturilor de arme occidentale sau deteriorarea rețelei de energie electrică a Ucrainei.
„Nu poate exista o utilizare limitată a armelor nucleare – a gândi altfel este o iluzie”, a subliniat expertul militar.

Generalul a avertizat însă că, în ipoteza lansării unui prim atac nuclear va atrage Moscova și Washingtonul într-o spirală periculoasă a escaladării.

„Orice conflict nuclear între Rusia și Statele Unite va duce la distrugerea reciprocă completă” a conchis acesta.

Șef al spionajului rus: perspectiva ca Rusia să folosească arme nucleare tactice este „imposibilă”

O evaluare similară a fost dată pentru Al Jazeera și de Leonid Reshetnikov, fost general locotenent cumai mult de 40 de ani în serviciile de informații externe sovietice și ruse. Conform acestuia, perspectiva ca Rusia să folosească arme nucleare tactice în Ucraina este „imposibilă și nu ar avea sens militar” în acest moment: o astfel de mișcare ar fi o abatere bruscă de la strategia de risc pe care Rusia a urmărit-o până acum în Ucraina.

Ce ar putea forța butonul nuclear

Conform surselor citate de agenția arabă, implicarea directă a trupelor NATO în conflict ar putea schimba însă atitudinea Moscovei iar „Statele Unite și practic toată Europa participă deja la acest conflict, oferind Ucrainei arme, informații, instructori și voluntari”, a declarat Reshetnikov.

„Dacă acest lucru continuă să escaladeze și mai mult, atunci acest lucru creează riscul unui război global în care ar putea fi utilizate arme nucleare” a notat analistul militar care amintit că „Războiul Rece a fost un nonsens în comparație cu situația de astăzi”.

Când poate izbucni: „greu de spus (…) peste un an”

„Ceea ce vedem acum este că ambele părți încearcă să exercite presiuni unul asupra celuilalt, incitându-se treptat spre posibilitatea unei confruntări directe. Nu cred că vom asista la un război nuclear astăzi sau mâine, dar este greu de spus cum se va dezvolta escaladarea în curs de desfășurare peste un an” a atenționat Leonid Reshetnikov pentru Al Jazeera.