Ajutorul pentru Gaza a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele 11 luni, în ciuda ultimatumului SUA către Israel. Situația palestinienilor civili este „apocaliptică”.

Publicat: 12 11. 2024, 10:07
Imagine din Rafah, Gaza. Sursa foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Cifrele oficiale israeliene arată că volumul ajutorului care ajunge în Gaza a scăzut la cel mai mic nivel din decembrie 2023, în ciuda faptului că SUA au emis luna trecută un ultimatum de 30 de zile prin care amenințau cu sancțiuni dacă nu exista o creștere a volumului de provizii umanitare care ajung pe teritoriu.

Nu se știe care vor fi sancțiunile SUA

Ultimatumul a fost dat pe 13 octombrie, deci va expira marți sau miercuri. Nu este clar ce măsuri va declanșa eșecul aparent al Israelului de a îndeplini cerințele SUA, dar acestea pot include oprirea temporară a furnizării unor muniții sau a altor asistențe militare.

Doar 8.805 de tone de ajutor alimentar au trecut prin punctele de control israeliene în teritoriu până acum în această lună.
Într-o concesiune aparentă de ultim moment, luni, autoritățile israeliene au anunțat extinderea „zonei umanitare” desemnate, adăugând zone interioare care ar putea ameliora parțial supraaglomerarea intensă și ar putea permite unor persoane strămutate să se îndepărteze de coastă pe măsură ce se apropie iarna.

Cu toate acestea, Israelul pare să fi ignorat majoritatea cererilor formulate într-o scrisoare trimisă împreună de Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, și Lloyd Austin, secretarul apărării, pe 13 octombrie.

Oficialii din Gaza descriu situația din mare parte din teritoriu, unde mai mult de 80% din populația de 2,3 milioane au fost strămutate și mai mult de două treimi din clădiri au fost distruse sau avariate în 13 luni de război, drept „apocaliptică”.

„Aproape nimic nu mai ajunge la oameni. Micile piețe stradale au dispărut toate. Există puțină făină, niște lichid de spălat… un kilogram de roșii costă aproape 20 de dolari. Chiar dacă ai bani, nu ai nimic de cumpărat. Toată lumea suferă de foame”, a spus un oficial ONU.

Statisticile publicate de Cogat, autoritatea militară israeliană însărcinată cu coordonarea ajutorului umanitar pentru Gaza, arată că doar 25.155 de tone de ajutor alimentar au intrat în Gaza în octombrie.

În octombrie, 57 de camioane pe zi au fost permise să treacă în Gaza în medie – mult sub cele 350 de camioane pe zi cerute de SUA și cele 600 pe zi despre care agențiile de ajutor spun că sunt necesare pentru satisfacerea nevoilor de bază. Până acum, doar 624 de camioane au intrat în teritoriu în toată luna noiembrie, arată statisticile Cogat, citate de The Guardian.

Pe lângă că sunt puține, convoaiele cu ajutoare sunt și jefuite

Oficialii israelieni resping acuzația că ajutorul este restricționat în mod deliberat și acuză agențiile umanitare că nu au reușit să-i organizeze distribuirea. Specialiștii ONU în logistică din Gaza spun că operațiunile militare israeliene și ilegalitatea generală îi împiedică adesea să colecteze provizii, lăsând sute de camioane blocate la graniță.

Agențiile umanitare suferă și de lipsa de șoferi, echipamente de comunicații, echipament de protecție și multe altele. Din mai, doar o zecime din cele peste 300 de cereri adresate Cogat de a elibera permise conducătorilor auto individuali au fost acceptate, au spus oficialii ONU.

Coordonarea cu autoritățile militare israeliene este, de asemenea, laborioasă și consumatoare de timp, iar multe cereri de convoai sunt respinse. În octombrie, autoritățile israeliene au refuzat sau au împiedicat direct 58% din mișcările de ajutor, au declarat agențiile de ajutor.

Nelegiuirea a dus la jefuirea sistematică a aproximativ o treime din tot ajutorul adus în Gaza, au spus oficialii ONU. Unele provizii au fost luate de Hamas, care păstrează o oarecare influență în mare parte din teritoriu, dar cele mai multe au fost furate de bande criminale pentru revânzare. Convoaiele comerciale private au fost, de asemenea, oprite.