Satelitul va pleca joi de pe Pământ într-o călătorie de opt ani, timpul necesar pentru a ajunge la principalele luni ale planetei gigantice.
Există dovezi că aceste lumi înghețate – Callisto, Europa și Ganymede – dețin oceane de apă lichidă la adâncime.
Misiunea Esa își propune să stabilească dacă aceste luni ar putea avea și ele condițiile necesare pentru a susține viața.
Juice nu urmărește să detecteze viața – nu va trimite înapoi imagini cu pești extratereștri. Dar ar putea ajuta să fie stabilit dacă condițiile din oceanele ascunse ale lunilor au cel puțin o șansă de a susține organisme microbiene simple.
Aceasta nu este o idee nebunească, spune profesorul Carole Mundell, directorul științific al Esa.
„În orice mediu extrem de pe Pământ, fie că este vorba de aciditate ridicată, radioactivitate ridicată, temperatură scăzută, temperatură ridicată – găsim viață microbiană într-o formă sau alta”, a declarat ea pentru BBC News.
„Dacă vă uitați la gurile vulcanice de pe fundul oceanelor de pe Pământ, acestea arată chiar ca niște lumi extraterestre. Nu există niciun motiv pentru care acea viață microbiană să nu poată exista în altă parte, dacă avem condiții similare.
Și tocmai aceste condiții vrem să le studiem cu ajutorul lui Juice”.
Astronomul italian Galileo Galilei a identificat cele patru luni majore ale lui Jupiter în 1610. Doar Io (sus) nu va fi vizitată în timpul misiunii.
Misiunea în valoare de 1,6 miliarde de euro este programată să fie lansată cu o rachetă Ariane-5 din Kourou, Guyana Franceză, la ora locală 09:15 (13:15 BST).
Ariane nu are energia necesară pentru a-l trimite pe Juice direct pe Jupiter, cu siguranță nu într-un interval de timp util.
În schimb, va expedia nava spațială pe o traiectorie în jurul sistemului solar interior. O serie de survoluri ale planetei Venus și ale Pământului vor propulsa apoi misiunea spre destinația dorită prin gravitație.