Agenţia Internaţională a Energiei: Regenerabilele vor detrona cărbunele în 2025 devenind principalul producător de electricitate

Agenţia Internaţională a Energiei: Regenerabilele vor detrona cărbunele în 2025 devenind principalul producător de electricitate
Foto simbol: Pixabay

Energia regenerabilă va reprezenta mai mult de o treime din producția totală de electricitate până la începutul anului 2025, depășind cărbunele, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, potrivit thenationalnews.com.

Crește semnificativ producția de energie regenerabilă

Cererea globală de energie va crește într-un ritm mai rapid în următorii trei ani, pe măsură ce tranziția energetică se accelerează, tehnologiile cu emisii scăzute fiind așteptate să îndeplinească creșterea suplimentară a consumului, a declarat Agenția din Paris în raportul său Electricity 2024 de miercuri.

Până anul viitor, se estimează că electricitatea produsă de energia nucleară va atinge un nivel record, deoarece producția din Franța crește, mai multe centrale din Japonia revin în funcțiune și noi reactoare încep operațiunile comerciale pe piețe precum China și India.

Când ponderea producției globale de energie din combustibili fosili va scădea sub 60%, va fi pentru prima dată în mai mult de cinci decenii, pe baza evidențelor AIE, a spus agenția.

„Este încurajator faptul că creșterea rapidă a surselor regenerabile de energie și o expansiune constantă a energiei nucleare sunt împreună pe cale să se potrivească cu toată creșterea cererii globale de energie electrică în următorii trei ani”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE.

„Acest lucru se datorează în mare măsură impulsului uriaș din spatele surselor regenerabile, cu energia solară din ce în ce mai ieftină în frunte și sprijinului din revenirea importantă a energiei nucleare, a cărei generare este programată să atingă un maxim istoric până în 2025”, a spus Birol.

Creșterea cererii de energie electrică a scăzut

Creșterea cererii de energie electrică a scăzut ușor, până la 2,2% anul trecut, din cauza scăderii consumului de energie electrică în economiile avansate. Se estimează că va accelera până la o medie de 3,4% din 2024 până în 2026.

Aproximativ 85% din creșterea cererii globale de energie electrică până în 2026 este de așteptat să provină din economiile în curs de dezvoltare.

Se estimează că emisiile din generarea de energie vor scădea cu 2,4% în acest an, urmate de scăderi mai mici în 2025 și 2026, a spus AIE.

Agenția a adăugat că sursele cu emisii scăzute vor reprezenta aproape jumătate din producția mondială de energie electrică până în 2026.

„Decuplarea cererii globale de energie electrică și a emisiilor ar fi semnificativă… cu mai mulți consumatori folosind tehnologii precum vehiculele electrice și pompele de căldură”, a spus agenția.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)