Agenția Europeană pentru Medicamente va decide până pe 29 decembrie dacă dă undă verde vaccinului COVID-19

Agenția Europeană pentru Medicamente va decide până pe 29 decembrie dacă dă undă verde vaccinului COVID-19

Autorizarea comercializării vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de companiile germană BioNTech şi americană Pfizer, ar putea fi decisă de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), până cel târziu la data de 29 decembrie.

Pe de altă parte, al treilea vaccin care a solicitat autorizarea, Moderna, va trebui să aștepte o decizie până cel târziu pe 12 ianuarie 2021.

Agenţia Europeană pentru Medicamente urmează să decidă dacă dă undă verde vaccinului COVID-19

Agenția urmează până la această dată să convoace o reuniune extraordinară pentru a da – sau nu – undă verde comercializării vaccinulrilor.

„Dacă informaţiile prezentate sunt suficient de solide pentru a trage o concluzie în ce priveşte calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului, EMA îşi va finaliza evaluarea în cadrul unei reuniuni extraordinare prevăzute să aibă loc cel mai târziu pe 29 decembrie”, a afirmat într-un comunicat agenţia europeană.

O singură companie a mai solicitat autorizarea de comercializare pe piaţa Uniunii Europene pentru vaccinul său, Moderna, aceasta aşteptând o decizie cel târziu pe 12 ianuarie 2021, menţionează dpa şi Reuters.

Primele două vaccinuri împotriva noului coronavirus ar putea fi disponibile pentru americani înainte de Crăciun, a declarat luni secretarul pentru sănătate, Alex Azar, după ce Moderna Inc a devenit al doilea producător de vaccinuri care ar putea primi autorizație de urgență dinSUA.

Americanii vaccinați înainte de Crăciun

Anunțul vine în contextul în care, în SUA, vaccinul ar putea ifi distribuit înainte de Crăciun. Consilierii externi ai Administrației pentru Alimente și Medicamente se vor întâlni pe 10 decembrie pentru a lua în considerare autorizarea vaccinuluiCOVID-19al Pfizer Inc, scrieReuters.

Acel vaccin ar putea fi aprobat și livrat în câteva zile, iar Moderna urmează cu o săptămână în urmă, a spus Azar. „Așadar, am putea vedea aceste două vaccinuri și să ajungem în brațele oamenilor înainte de Crăciun”, a spus Azar la CBS „This Morning”.

Guvernul federal va livra vaccinurile prin sistemul său normal de distrubare a vaccinurilor, guvernatorii de stat stabilind unde ar trebui să meargă mai întâi, a spus Azar. „Ei vor stabili ce grupuri trebuie prioritizate. Sper că știința și dovezile vor fi suficient de clare încât guvernatorii noștri vor urma recomandările pe care le vom face lor ”, a spus Azar.

Primele doze de vaccin în România

PreședinteleKlaus Iohannisa făcut luni, noi declarații despre camapnia de vaccinare anti-COVID-19. Șeful statului a anunțat că este posibil ca la începutul anului să fie disponibile pe piață mai multe tipurivaccin anti-COVID, de care să benefizieze și România.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`