Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) anunță că va prezenta pe 7 sau 8 aprilie rezultatele analizei sale referitoare la o eventualălegătură între administrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca și cazurile de tromboză apărute la persoanele vaccinate cu acest ser, informează Reuters. Totul, în contextul în care un oficial din partea EMA a declarat că, din punctul său de vedere, există o conexiune între acest tip de vaccin și problemele de coagulare a sângelui apărute la persoane din mai multe state UE, după vaccinarea cu acest ser.
Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei de vaccinare a EMA, a vorbit despre această situație pentru publicația italiană Il Messagero, declarând că încă nu se cunoaște „ce provoacă această reacție”.
„Încă nu știm. În următoarele ore vom spune că există o legătură, dar încă trebuie să înțelegem cum se petrece”, a spus oficialul EMA.
Așadar, în cursul acestei săptămâni va avea loc o conferință de presă, în care reprezentanții EMA vor informa publicul cu privire la cazurile de tromboză identificate la persoane vaccinare cu serul AstraZeneca, a anunțat, marți, o purtătoare de cuvânt a Agenției.
Pe 18 martie, EMA a dat un verdict pozitiv și anunțând căbeneficiile administrării vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile asociate. Asta după ce majoritatea statelor europene au suspendat temporar vaccinarea cu acest ser anti-COVID-19 pe fondul îngrijorărilor legate de reacțiile adverse.
În ceea ce privește felul în care România va aborda problema administrării vaccinului AstraZeneca, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, marți, că în scenariul în care autoritățile din țara noastră vor fi nevoite să retragă totuși vaccinul AstraZeneca, în urma unor eventuale recomandări EMA, vom avea suficiente doze de la compania Pfizer pentru a imuniza până în septembrie 10 milioane de persoane, chiar cu două doze.
”Avem suficiente doze, doar de la compania Pfizer care pot asigura până în septembrie vaccinarea a peste 10 milioane de persoane, chiar cu două doze. Însă trebuie să înțelegem și vedem că ne aflăm într-o cursă contracronometru cu acest virus care are capacitatea de a acumula noi mutații, mutații care îi conferă o reistență parțială față de vaccinurile disponibile, pe de altă parte îi pot crește contagiozitatea, pe de altă parte pot să îi crească agresivitatea”, a spus Valeriu Gheorghiță.