Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinarea cu a treia doză de la Moderna

Publicat: 26 10. 2021, 11:38
Actualizat: 29 10. 2021, 16:12
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat că o a treia doză de vaccin COVID-19 de la Moderna „poate fi luată în considerare” la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

EMA aprobă administrarea celei de-a treia doze de vaciin de la compania Moderna

Vaccinul se administrează de obicei în două doze, la aproximativ patru săptămâni, la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste, scrie euronews.

Dar autoritatea europeană de reglementare a spus că datele arată că o a treia doză administrată la șase până la opt luni după a doua doză ar duce la o creștere a anticorpilor care protejează împotriva coronavirusului.

Această injecție de rapel este jumătate din doza administrată de obicei adulților, a spus agenția. Efectele secundare ale vaccinului au fost similare cu cele de după a doua doză.

„Riscul afecțiunilor cardiace inflamatorii sau a altor efecte secundare foarte rare după un rapel este monitorizat cu atenție”, a spus EMA, adăugând că vor continua să evalueze siguranța și eficacitatea vaccinului.

Au existat cazuri foarte rare de inflamație cardiacă raportate mai ales la adulții tineri după a doua injecție a ambelor vaccinuri cu ARNm coronavirus: Moderna și Pfizer.

O a treia injecție de rapel a vaccinului Pfizer fusese deja aprobată pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste la cel puțin șase luni după a doua doză.

EMA a recomandat, de asemenea, ca o doză suplimentară de vaccinuri Moderna și Pfizer COVID-19 să fie administrată persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

Este de competența organismelor naționale de sănătate publică din Europa să emită recomandările oficiale urmând sfatul autorităților europene de reglementare.

Vaccinarea copiilor cu doze de la Moderna

Moderna a anunțat și luni că vaccinul său împotriva COVID-19 este sigur și eficient pentru copiii cu vârste cuprinse între șase și 11 ani.

Compania de biotehnologie a adăugat că va transmite noi date autorităților globale de reglementare în curând.

Compania Moderna a transmis că, potrivit rezultatelor intemediare ale studiului, vaccinul său anticoronavirus a arătat un răspuns imunitar „robust” în ce privește nivelurile de anticorpi și un „profil de siguranță favorabil”.

Datele arată că 50 de micrograme ale serului, adică jumătate din dozele folosite la adulți, generează anticorpi care neutralizează virusul la copii.

Cele mai multe dintre efectele secundare au fost ușoare sau moderate (oboseală, durere de cap, febră și durere la locul injectării).

La rândul său, compania Pfizer a anunțat că vaccinul său are o eficacitate de 90,7% în testele clinice pe copii cu vârste între 5 și 11 ani. Imunizarea minorilor din această categorie ar putea începe în Statele Unite chiar de luna viitoare. O decizie similară există și în Israel.