Agenţia europeană de control al frontierelor trimite întăriri la graniţa dintre Grecia şi Turcia (FOTO)

Publicat: 01 03. 2020, 15:40

Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, Frontex, a anunţat că va desfăşura întăriri la graniţa dintre Grecia şi Turcia şi-şi va ridica nivelul de alertă.

„Frontex se afla în contact strâns cu autorităţile elene cu privire la orice suport adiţional pe care l-ar putea oferi. Redesfăşuram echipament şi ofiţeri adiţionali în Grecia şi monitorizam îndeaproape situaţia”, a anunţat Frontex, într-o postare pe Twitter.

Potrivit Agerpres, şi Comisarul european pentru Migraţie, Margaritis Schinas, a cerut o reuniune extraordinară a miniştrilor de interne din UE pentru a discuta despre situaţia de la graniţa turco-elena.

Tot Comisarul european pentru Migraţie a precizat că au loc consultări şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum şi cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Peste 13.000 de migranți s-austrâns, duminică,la granița dintre Turcia și Grecia, după ce Ankara a luat decizia de a deschide granițele migranţilor către Uniunea Europeană. DeciziaTurciei fiind luată într-un context nefavorabil ei în Siria.Pe de o parte, Ankara s-a văzut nevoită să intervină militar pentru a proteja oraşul Idlib, iar pe de altă parte, se confruntă cu posibilitatea ca sute de mii de noi migranţi sirieni să încerce să treacă graniţa în Turcia.

Pe măsură ce trupele lui Bashar al-Assad înaintează mai adânc în provincia Idlib, între 900.000 şi un milion de oameni şi-au abandonat deja locuinţele şi s-au deplasat către nord – adică către oraşul Idlib şi către graniţa cu Turcia. Şi pe măsură ce trupele siriene se vor apropia de oraşul Idlib, este de anticipat o presiune tot mai mare pe graniţa turco-siriană, exercitată de către persoanele care vor dori să fugă din ţară.

Pe de altă parte, deschiderea graniţelor ar putea fi şi o modalitate prin care Turcia încearcă să pună presiune pe Uniunea Europeană să se implice în conflictul din Siria mai mult. Asta în condiţiile în care țări precum Franţa şi Germania îşi întăresc cooperarea cu Rusia (o ţară care loveşte în interesele Turciei din nord-estul Siriei).

Europa a mai fost lovită de un val de imigraţie şi în 2015 atunci când sute de mii de migrant din Orientul Mijlociu şi Africa au intrat în Europa, chiar la invitaţia unor state europene (precum Germania). Coincidenţă sau nu, în anii ce au urmat, a crescut substanţial numărul de atacuri teroriste din Europa – un fenonem cu privire la care mai mulţi experţi atrăseseră atenţia încă de dinainte ca migranţilor să li se extindă invitaţia de a veni în Europa.

În martie 2016, însă, ruta de migraţie via Turcia a fost închisă ca urmare a unei înţelegeri între Uniunea Europeană şi Turcia. Aceasta din urmă are pe teritoriul său peste trei milioane de migranţi.