Agenția Europeană a Medicamentului investighează o posibilă nouă reacție adversă a vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că face investigații cu privire la o posibilă conexiune între administrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania AstraZeneca și anumite probleme vasculare.
Un nou posibil efect advers al vaccinului AstraZeneca, investigat de EMA
Concret, specialiștii din cadrul EMA studiază cinci cazuri de sindrom exsudativ capilar, manifestat prin „scurgerea de lichid din vasele de sânge care cauzează umflarea ţesutului şi scăderea tensiunii arteriale”, informează Reuters.
Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului precizează însă că, în acest moment, nu se poate afirma cu certitudine că există o relație de cauzalitate între acest vaccin și simptomele manifestate la unele persoane.
De asemenea, oficialii EMA au transmis că după anchetarea cazurilor se va stabili dacă este ”necesară sau nu o acțiune de reglementare”.
EMA face studii cu privire lao posibilă legătură între administrarea vaccinului Johnson&Johnson și apariția unor cheaguri de sânge
Tot vineri, EMA a anunțat că a început să facă studii cu privire la o posibilă legătură între administrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania Johnson&Johnson și apariția unor cheaguri de sânge.
Patru cazuri, dintre care unul mortal, de cheaguri de sânge asociate cu trombocite scăzute au fost raportate la persoane care au fost vaccinate cu serul Johnson & Johnson, au transmis reprezentanțiiEMA, printr-un comunicat de presă, citat de AFP.
Amintim că pe 7 aprilie, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că apariția cheagurilor de sânge la unele persoane cărora le-a fost administrat vaccinul AstraZeneca poate fi inclusă în lista efectelor adverse foarte rare.
Vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson, care utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulțiîn organismul uman, se numără printre cele patru vaccinuri care au primit până acum aprobarea pentru a fi utilizate pe teritoriul Uniunii Europene.