Agenţia Europeană a Medicamentului, în continuare „ferm convinsă” de beneficiile vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca: Nimic nu indică faptul că vaccinarea a cauzat probleme

Publicat: 16 03. 2021, 16:22
Foto: Hepta - Zuma Press / Pavlo Gonchar

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis, marți, că rămâne „ferm convinsă” de beneficiile vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și Oxford. Emer Cooke, directoarea agenției, a subliniat că beneficiile administrării acestui ser sunt net superioare riscurilor.

„Suntem în continuare ferm convinşi că avantajele vaccinului AstraZeneca în prevenţia COVID-19, cu riscul asociat bolii de spitalizare şi deces, sunt mai importante decât riscul acestor efecte secundare”, a declarat Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.

Agenţia Europeană a Medicamentului susține în continuare vaccinarea cu serul AstraZeneca

„La acest moment nimic nu indică faptul că vaccinarea a cauzat aceste probleme. Ele nu au fost menţionate în teste clinice şi nu sunt înregistrate ca efecte secundare cunoscute sau aşteptate”, a continuat Cooke, precizând că Agenția ia situația „foarte în serios”.

Aceasta a mai punctat că testele clinice au arătat „cifre foarte mici de dezvoltări de cheaguri de sânge”.

Declarațiile vin în contextul în care mai multe state au decis suspendarea administrării acestui vaccin, pe fondul unor temeri legate de formarea cheagurilor de sânge.

Luni, Phil Bryan, director pentru siguranţa vaccinurilor în cadrul Agenţiei de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale din Marea Britanie, a dat asigurări că vaccinul AstraZeneca nu cauzează coagularea sângelui și nu provoacă tromboze.

Până acum, peste 11 milioane de britanici s-au vaccinat cu serul de la AstraZeneca, iar numărul de cheaguri de sânge raportat nu e mai mare decât cel care s-ar fi produs în mod natural la populaţia vaccinată.

România nu se află pe lista țărilor care au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca

Beneficiile depășesc riscurile, vorbim de aproape un caz cu probleme la un milion de persoane vaccinate, a susținut, marți, și medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Acesta a explicat de ce autoritățile române au decis să nu suspende vaccinarea cu serul AstraZeneca: „România a decis, în urma unei ședințe cu experți, continuarea la acest moment a vaccinării cu vaccin de la compania AstraZeneca, vaccin care este autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și față de care și-a menținut același nivel de recomandare, adică beneficiile, la acest moment, depășesc riscurile și din acest punct de vedere, se recomandă vaccinarea fără să existe, legat de evenimentele tromboembolice raportate la nivel european, semnale ale unei frecvențe mai mari decât în populația generală nevaccinată. Analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente tromboembolice raportate, 15 evenimente de tromboză venoasă profundă și 22 de evenimente de embolie pulmonară. Ca nivel de frecvență, vorbim de aproape 1 caz la un milion de persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvența anticipată la nivel populațional”.

Tot marți, premierul Florin Cîțu a apărat decizia autorităților de a permite în continuare vaccinarea cu serul AstraZeneca: „O decizie a fost luată de specialiști, de medici, care s-au uitat la riscuri, la dovezile care stau în spatele acestei informații în spațiul public și au luat această decizie. Este o decizie bună în acest moment. Campania de vaccinare trebuie să continue iar beneficiile vaccinării sunt clare peste tot în lume”.