Agenţia Europeană a Medicamentului a transmis că nu a constatat nicio legătură de cauzalitate între vaccinul AstraZeneca şi tulburările tromboemolice. Nu exclude, însă, această posibilitate

Publicat: 31 03. 2021, 20:25
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că nu a identificat nicio legătură între vaccinarea cu serul AstraZeneca-Oxford și apariția tulburărilor tromboembolice. Totuși, nu exclude o legătură de cauzalitate și își va continua analizele. Anunțul vine în contextul în care mai multe țări au restrâns folosirea acestui vaccin în cadrul campaniilor de imunizare anti-COVID-19, pe fondul temerilor că serul poate produce cheaguri de sânge. Recent, AstraZeneca a dat un nou nume vaccinului – Vaxzevria.

Agenţia Europeană a Medicamentului, despre vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca

EMA a transmis că, în acest stadiu, cercetările nu au permis identificarea unor eventuali factori de risc care să favorizeze formarea unor cheaguri de sânge atipice (tromboză), susceptibile să migreze pentru a bloca vase de sânge în anumite organe (embolie).

„La ora actuală, supravegherea şi analiza nu au identificat niciun factor de risc specific – vârstă, sex sau antecedente medicale de coagulare a sângelui – în aceste evenimente foarte rare”, acomunicat agenția, potrivit Reuters.

Pe 18 martie, Agenția Europeană a Medicamntului a transmis că beneficile vccinului AstraZeneca depășesc riscurile unor efecte secundare.

În acest context, EMA a transmis că oamenii ar trebui să fie conştienţi de posibilitatea foarte scăzută de apariţie a rarelor cazuri de cheaguri sangvine și a îndemnat persoanele vaccinate să consulte imediat mediciiîn cazul unor simptome specifice pentru astfel de afecţiuni.