Agenţia Europeană a Medicamentelor recomandă în continuare vaccinarea cu AstraZeneca. EMA susține că nu există riscul unor tromboze mai puternice

Agenţia Europeană a Medicamentelor recomandă în continuare vaccinarea cu AstraZeneca. EMA susține că nu există riscul unor tromboze mai puternice
Foto: Hepta - Zuma Press / Pavlo Gonchar

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) recomandă continuarea administrării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, în contextul în care, până acum, nouă state au suspendat parțial sau total imunizarea cu acest ser, după ce a fost semnalată la unii pacienți apariția de cheaguri de sânge. EMA precizează, însă, că până acum nu există dovezi care să demonstreze riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul celor care primesc acest vaccin.

„Informaţiile disponibile acum arată că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei”, a transmis EMA, într-un comunicat citat de France Presse.

Miercuri, Agenția comunicase faptul că în ţările spaţiului economic european au fost semnalate 22 de cazuri de tromboembolii în rândul celor trei milioane de oameni vaccinați cu serul AstraZeneca.

Nouă state au suspendat imunizarea cu vaccinul AstraZeneca

Până acum, nouă țări au suspendat parțial sau total vaccinarea cu AstraZeneca: Danemarca, Italia, Norvegia, Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Islanda.

Danemarca, Islanda şi Norvegia au suspendat complet administrarea acestui vaccin, iar Austria şi Italia au retras temporar câte un lot. Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg au retras lotul din care 17 state membre UE au primit vaccinuri.

Alte state, însă, nu au semnalat probleme. Spania, de exemplu, a transmis că până acum nu au fost semnalate cazuri suspecte de formare a unor cheaguri de sânge corelate cu administrarea vaccinului AstraZeneca. Un mesaj similar au transmis și autoritățile suedeze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`