Agenţia Europeană a Medicamentelor anunţă că ar putea autoriza un vaccin anti-COVID-19 la finele anului sau la începutul lui 2021

Publicat: 23 11. 2020, 15:59
Foto: Pixabay

Agenţia Europeană a Medicamentelor a anunțat, luni, că ar putea aproba primele vaccinuri împotriva coronavirusului la finele acestui an sau la începutul lui 2021. În prezent, EMA analizează cereri de autorizare a trei vaccinuri. Unda verde finală va fi dată, însă, de către Comisia Europeană.

Agenţia Europeană a Medicamentelor ar putea autoriza un vaccin anticoronavirus anul acesta sau la începutul lui 2021

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a anunțat că analizează cereri de autorizare a trei vaccinuri anti-COVID-19 și că ar putea da o aprobare la sfârșitul lui 2020 sau la începutul anului viitor.

„E dificil, în acest stadiu, să anunțăm o dată sigură de autorizare a vaccinurilor, pentru că nu avem încă toate datele, iar examene sunt încă în continuare în curs. În funcţie de analize, EMA ar putea fi în măsură să finalizeze evaluarea vaccinurilor candidate cele mai avansate către sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a transmis EMA, pentru AFP.

EMA a implementat o procedură accelerată care îi permite să analizeze eficiența vaccinurilor înainte ca producătorii să depună cereri oficiale de autorizare.

Însă Comisia Europeană (CE) va fi cea care le va permite laboratoarelor să-şi comercializeze medicamentele în întreaga UE.

Săptămâna trecută, Ursula von der Leyen, președinta CE, a declarat că agenţia ar putea aproba vaccinurile testate de către Pfizer-BioNTech şi Moderna în „a doua jumătate a lui decembrie”.

Pfizer, Moderna și AstraZeneca, tot mai aproape de un vaccin împotriva coronavirusului

Pe 18 noiembrie, compania americană Pfizer și producătorul german BioNTech au anunțat că, după efectuarea analizei finale în studiul de fază 3, vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ei a îndeplinit toate studiile obiective principale de eficacitate. Analiza datelor indică o rată de eficacitate a vaccinului de 95%.

Anterior, pe 16 noiembrie, compania americană Moderna a transmis că vaccinul său experimental este 94,5% eficient în prevenirea COVID-19, procentul fiind fundamentat pe datele dintr-un studiu clinic aflat în fază avansată.

Luni, 23 noiembrie, Universitatea Oxford și AstraZeneca au anunțat că vaccinul lor poate proteja oamenii în proporție de 70% și, în anumite cazuri, chiar și în proporție de 90%. Eficiența acestui vaccin este ceva mai scăzută decât a celorlalte. În schimb, el folosește o tehnologie mai tradiţională, care-l face mai ieftin și mai ușor de depozitat.

Lorand Savu, doctor în microbiologie moleculară: Va trebui să menținem restricțiile și după ce vom avea un vaccin anti-COVID-19

Însă dacă vaccinarea va începe în primăvară în Europa, implicit și în România, măsurile de protecție și anumite restricții impuse de guverne vor continua să rămână în vigoare cel puțin pentru un an de zile, crede Lorand Savu, doctor în microbiologie moleculară.

„Cred că măsurile de protecție va trebui să le mai menținem încă un an de zile. Personal, nu am mari speranțe în vaccin, pentru că sunt prea multe mutații, deși văd anunțuri de la o zi la alta, de la fiecare companie farmaceutică ce vorbește despre eficiența serului, dar trebuie să urmărim dacă persoanele vaccinate se vor mai infecta sau nu.

De asemenea, nu prea se fac testări de secvențiere, ceea ce din punctul meu de vedere nu este în regulă, pentru că trebuie să știi ce mutații sunt, cum se împrăștie virusul”, a declarat Lorand Savu, pentru B1.RO.