Agenţia Europeană a Medicamentelor anunţă că ar putea autoriza un vaccin anti-COVID-19 la finele anului sau la începutul lui 2021

Agenţia Europeană a Medicamentelor anunţă că ar putea autoriza un vaccin anti-COVID-19 la finele anului sau la începutul lui 2021
Foto: Pixabay

Agenţia Europeană a Medicamentelor a anunțat, luni, că ar putea aproba primele vaccinuri împotriva coronavirusului la finele acestui an sau la începutul lui 2021. În prezent, EMA analizează cereri de autorizare a trei vaccinuri. Unda verde finală va fi dată, însă, de către Comisia Europeană.

Agenţia Europeană a Medicamentelor ar putea autoriza un vaccin anticoronavirus anul acesta sau la începutul lui 2021

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a anunțat că analizează cereri de autorizare a trei vaccinuri anti-COVID-19 și că ar putea da o aprobare la sfârșitul lui 2020 sau la începutul anului viitor.

„E dificil, în acest stadiu, să anunțăm o dată sigură de autorizare a vaccinurilor, pentru că nu avem încă toate datele, iar examene sunt încă în continuare în curs. În funcţie de analize, EMA ar putea fi în măsură să finalizeze evaluarea vaccinurilor candidate cele mai avansate către sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a transmis EMA, pentru AFP.

EMA a implementat o procedură accelerată care îi permite să analizeze eficiența vaccinurilor înainte ca producătorii să depună cereri oficiale de autorizare.

Însă Comisia Europeană (CE) va fi cea care le va permite laboratoarelor să-şi comercializeze medicamentele în întreaga UE.

Săptămâna trecută, Ursula von der Leyen, președinta CE, a declarat că agenţia ar putea aproba vaccinurile testate de către Pfizer-BioNTech şi Moderna în „a doua jumătate a lui decembrie”.

Pfizer, Moderna și AstraZeneca, tot mai aproape de un vaccin împotriva coronavirusului

Pe 18 noiembrie, compania americană Pfizer și producătorul german BioNTech au anunțat că, după efectuarea analizei finale în studiul de fază 3, vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ei a îndeplinit toate studiile obiective principale de eficacitate. Analiza datelor indică o rată de eficacitate a vaccinului de 95%.

Anterior, pe 16 noiembrie, compania americană Moderna a transmis că vaccinul său experimental este 94,5% eficient în prevenirea COVID-19, procentul fiind fundamentat pe datele dintr-un studiu clinic aflat în fază avansată.

Luni, 23 noiembrie, Universitatea Oxford și AstraZeneca au anunțat că vaccinul lor poate proteja oamenii în proporție de 70% și, în anumite cazuri, chiar și în proporție de 90%. Eficiența acestui vaccin este ceva mai scăzută decât a celorlalte. În schimb, el folosește o tehnologie mai tradiţională, care-l face mai ieftin și mai ușor de depozitat.

Lorand Savu, doctor în microbiologie moleculară: Va trebui să menținem restricțiile și după ce vom avea un vaccin anti-COVID-19

Însă dacă vaccinarea va începe în primăvară în Europa, implicit și în România, măsurile de protecție și anumite restricții impuse de guverne vor continua să rămână în vigoare cel puțin pentru un an de zile, crede Lorand Savu, doctor în microbiologie moleculară.

„Cred că măsurile de protecție va trebui să le mai menținem încă un an de zile. Personal, nu am mari speranțe în vaccin, pentru că sunt prea multe mutații, deși văd anunțuri de la o zi la alta, de la fiecare companie farmaceutică ce vorbește despre eficiența serului, dar trebuie să urmărim dacă persoanele vaccinate se vor mai infecta sau nu.

De asemenea, nu prea se fac testări de secvențiere, ceea ce din punctul meu de vedere nu este în regulă, pentru că trebuie să știi ce mutații sunt, cum se împrăștie virusul”, a declarat Lorand Savu, pentru B1.RO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”