Africa se rupe în două și ar putea crea un nou ocean. Mii de kilometri de crăpături imense pe continent (VIDEO)

Africa se rupe în două și ar putea crea un nou ocean. Mii de kilometri de crăpături imense pe continent (VIDEO)
Foto: YouTube / Nation

Africa se rupe în două încet, dar sigur, susține IFLScience, care a explicat că, precum alte evenimente geologice, este vorba despre un proces extrem de îndelungat, care va dura milioane de ani, dar care într-un final va duce la despărțirea Africii de Est de restul continentului, ceea ce va crea probabil un nou ocean între cele două mase de pământ.

IFLScience: Africa se rupe în două și ar putea crea un nou ocean

Despărțirea este asociată Sistemului de Rift din Africa de Est (EARS), unul dintre cele mai mari din lume, care se întinde pe mii de kilometri și trece prin mai multe țări din Africa, inclusiv prin Etiopia, Kenya, Republica Democrată Congo, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Tanzania, Malawi și Mozambique.

Sistemul de rift presupune spargerea plăcii africane în două plăci – mai mica placă somaleană și placa nubiană – care se distanțează una de cealaltă cu un ritm de câțiva milimetri pe an, arată un studiu din 2004.

În 2018, știrile despre spărtura apărută în Kenya au devenit virale, cu mulți susținând că acest lucru ar dovedi că Africa se rupe în două sub ochii liberi. Deși episodul a fost asociat EARS, prezentarea sa drept o probă reală a marii ruperi africane ar putea să inducă un pic în erore.

După cum relata IFLScience la acel moment, a fost probabil despre o expresie foarte locală a activității de rift din valea respectivă. EARS trece prin acest proces de circa 25 milioane de ani, iar spărtura din Kenya a fost un indiciu indirect despre ceea ce se întâmplă pe continent.

Cu toate acestea, peste alți 5 sau 10 milioane de ani, schimbările din EARS ar putea să transforme lumea drastic. Cam în acest interval de timp, între placa somaleană și cea nubiană ar putea să apară un ocean.

Pe cât de ciudat ar putea să sune, trebuie să nu uităm că suprafața Pământului este într-un flux constant, numai că acesta se derulează atât de lent încât o viață de om este adesea prea scurtă în comparație cu ritmul de producere a schimbărilor vizibile.

Actuala înfățișare a planetei este una relativ nouă. Pământul și apele pe care le vedem astăzi – din Eurasia, Americi, Africa, Antarctica și Oceania – sunt rezultatul unor plăci tectonice vaste care s-au lipit ca un puzzle. Spre exemplu, potrivit IFL Science, America de Sud și Africa s-au despărțit în urmă cu aproximativ 138 de milioane de ani.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`