Africa de Sud deschide primul caz de genocid împotriva Israelului la CIJ. Diplomația israeliană respinge acuzațiile

Africa de Sud deschide primul caz de genocid împotriva Israelului la CIJ. Diplomația israeliană respinge acuzațiile
Rafah, Gaza, 12 decembrie 2023. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Africa de Sud a cerut vineri Curții Internaționale de Justiție (CIJ) un ordin urgent prin care să declare că Israelul și-a încălcat obligațiile în temeiul Convenției de genocid din 1948 în represiunea împotriva grupului palestinian Hamas în Gaza, potrivit Reuters.

CIJ, uneori cunoscută sub numele de Curtea Mondială, este locul Națiunilor Unite pentru soluționarea litigiilor dintre state. Ministerul de Externe al Israelului a declarat într-o reacție că procesul este „fără temei”.

Dosarul Africii de Sud pretindea că Israelul și-a încălcat obligațiile în temeiul tratatului, elaborat în urma Holocaustului, ceea ce face o crimă încercarea de a distruge total sau parțial un popor.

A cerut instanței să emită măsuri provizorii, sau pe termen scurt, prin care să ordone Israelului să-și oprească campania militară în Gaza, despre care a spus că sunt „necesare în acest caz pentru a proteja împotriva vătămării ulterioare, severe și ireparabile a drepturilor poporului palestinian”.

În timp ce CIJ de la Haga este considerată cea mai înaltă instanță a ONU, hotărârile sale sunt uneori ignorate. În martie 2022, instanța a ordonat Rusiei să oprească imediat campania militară în Ucraina.

Războiul a început pe 7 octombrie, când militanții grupării islamiste Hamas au ucis 1.200 de persoane într-un atac transfrontalier și au capturat 240 de ostatici. Israelul a răspuns printr-un atac asupra Gazei conduse de Hamas, ucigând peste 21.000 de oameni, spun oficialii palestinieni din domeniul sănătății.

Într-un prim răspuns la procesul Africii de Sud, Ministerul de Externe al Israelului a acuzat Hamas pentru suferința palestinienilor din Fâșia Gaza, folosindu-i ca scuturi umane și furând ajutor umanitar de la ei, acuzații pe care Hamas le neagă.

„Israelul a arătat clar că locuitorii Fâșiei Gaza nu sunt inamici și depune toate eforturile pentru a limita răul celor neimplicați și pentru a permite ajutorului umanitar să intre în Fâșia Gaza”, se arată în comunicatul ministerului.

Cererea instanței este cea mai recentă mișcare a Africii de Sud, un critic puternic al războiului Israelului, de a crește presiunea după ce parlamentarii săi au votat luna trecută în favoarea închiderii ambasadei Israelului din Pretoria și suspendarea tuturor relațiilor diplomatice până la încheierea focului.

Într-o declarație a Departamentului pentru Relații Internaționale și Cooperare (DIRCO) din Africa de Sud, guvernul a declarat că cererea împotriva Israelului a fost depusă vineri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`