Israelul și Africa de Sud se îndreaptă spre o întrerupere a legăturilor diplomatice.
Chiar dacă guvernul sud-african a criticat Israelul și înainte de război, de atunci s-a poziționat ferm de partea Hamas și a specificat că ia în considerare rechemarea însărcinatului cu afaceri de la ambasada din Tel Aviv și să pună capăt relațiilor dintre cele două țări, informează ynetnews.com.
Naledi Pandor, ministrul de Externe care a vorbit cu liderii Hamas la începutul războiului, a dat vina pe Israel de masacru și a spus că Hamas a ucis 1.400 de soldați și coloniști pe 7 octombrie. Totodată, aceasta a cerut ca premierul Benjamin Netanyahu să fie urmărit penal de Curtea Penală Internațională, pentru crime de război.
Guvernul sud-african și-a rechemat în anul 2018 reprezentantul în Israel, iar de atunci nu a mai avut un diplomat repartizat pe post, în semn de protest față de atacurile israeliene asupra Gaza și a precizat că relațiile diplomatice cu Israelul sunt în curs de revizuire.
Mai mult decât atât, guvernul de la Pretoria menține relații bune cu Iranul și a jucat un rol esențial în apelurile de a include Iranul împreună cu alte șase națiuni, în blocul economic BRICS, care cuprinde Brazilia, Rusia, China și India, dar și Africa de Sud. În luna octombrie Pandor a vizitat Teheranul.
Conform sursei menționate, Pandor conduce o aripă radicală a ANC în opoziție cu președintele Cyril Ramphosa. În plus, țara are o populație musulmană între cinci și șapte milioane de locuitori și a promovat politica ANC de susținere a grupurilor de eliberare națională, spre exemplu palestinienii și țări precum Cuba, Venezuela și Iran.
Cu toate acestea, guvernul are o economie capitalistă care depinde de cooperarea cu Occidentul, astfel că a evitat să se identifice cu țările considerate „axa răului”, dorind să continue să primească beneficii economice din partea Statelor Unite care îi permit să exporte bunuri în condiții favorabile.