Afganii cu documente legale vor putea să părăsească Afganistanul și după 31 august, susțin talibanii. Ce a declarat ambasadorul german la Kabul

Publicat: 25 08. 2021, 20:23
Actualizat: 25 08. 2021, 20:29
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Str

Talibanii vor continua să le permită afganilor care dețin documente legale să părăsească Afganistanul și după termenul-limită pentru retragerea forțelor americane din țară, fixat pentru 31 august, a declarat miercuri ambasadorul german la Kabul, transmite The Economic Times.

Trupele SUA controlează aeroportul din Kabul, însă finalizarea retragerii americane din Afganistan a fost programată de administrația Biden pentru 31 august. Cu toate acestea, în marja summitului G7 de marți, liderii europeni îi transmiseseră președintelui american că ar fi imposibil să evacueze până la finalul lunii toți cetățenii afgani care se încadrează în criteriile pentru evacuare, astfel că au cerut prelungirea termenului, solicitare refuzată de partea americană

Germania: Talibanii susțin că afganii cu documente legale vor putea să părăsească Afganistanul și după 31 august

Ambasadorul german Markus Potzela precizat pe Twitter că s-a întâlnit cu adjunctul negociatorului-șef, Sher Mohammad Abbas Stanikzai, care l-a „asigurat că afganii cu documente legale vor continua să aibă oportunitatea de a călători cu zboruri comerciale după 31 august”.

Situația din Afganistan a fost și subiectul unei ședințe CSAT desfășurate miercuri la Palatul Cotroceni, unde oficialii de la vârful statului român au decis că vor fi întreprinse în continuare demersuri pentru a fi aduși în România cetățeni afgani care au colaborat cu autoritățile române sau cu organizațiile internaționale, studenți cu burse în țara noastră, dar și din categorii vulnerabile, cum sunt jurnaliștii, activiștii pentru drepturile omului și magistrații.

Pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecințe în planul securității, din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri și arme, migrația ilegală, care trebuie contracarate. În acest context, România va lua măsurile necesare și va rămâne angajată în apărarea intereselor naționale și ale cetățenilor noștri și, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii și aliații noștri, la efortul internațional de a depăși această criză, pe multiplele ei planuri”, se arată, printre altele, în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială după ședința CSAT.