Aeroportul internațional din Noua Caledonie va rămâne închis cel puțin până duminică, după ce insula a fost zguduită de revolte violente din cauza unei reforme electorale contestate.
Revoltele de pe insula din Pacific, aflată sub control francez, au dus la moartea a șapte persoane. În timpul acestor revolte, mașini și afaceri au fost incendiate, iar magazinele au fost jefuite. Aceste incidente au izbucnit ca reacție la o reformă electorală contestată de partidele pro-independență, potrivit Reuters.com.
Președintele francez Emmanuel Macron a vizitat insula joi pentru a încerca să atenueze tensiunile. Deși a anunțat o pauză în aplicarea reformei, el nu a acceptat cererea partidelor pro-independență de a anula complet reforma. Macron a descris această pauză ca pe „un gest de liniște”, dar a subliniat că nu va ceda niciodată în fața violenței.
Macron a indicat că, în absența unui acord între partidele pro și anti-independență, ar putea convoca un congres special al parlamentului pentru a ratifica reforma electorală sau ar putea organiza un referendum. În același timp, el a făcut apel la protestatarii pro-independență să ridice baricadele și să înceteze violențele.
„Există un fundal politic în această violență”, a spus Macron, adăugând că multe dintre acțiunile violente nu au legătură cu lupta pentru independență. „Ce au de-a face jefuirea unui supermarket, incendierea unei scoli, rascumpararea oamenilor… cu razboiul pentru independenta? Nimic! Acesta este banditism ridicat”, a spus el pentru Le Parisien.
Protestatarii sunt de părere că revoltele au scopul de a corecta creșterea inegalității „Nu știu de ce soarta noastră este discutată de oameni care nici măcar nu locuiesc aici”, a declarat unul dintre protestatari.
„Declarațiile președintelui Macron sunt dezamăgitoare”, a spus vineri un kanak în vârstă de 51 de ani, dintr-un blocaj rutier.
„Suntem exact în același punct. El continuă să lase situația să se deterioreze fără a face niciun gest pentru a calma lucrurile.” „Soluția nu va veni de la stat, ci de la caledonieni”, a declarat activistul Jean-Pierre Xowie, membru al FLNKS pro-independență, pentru televiziunea franceză din Noua Caledonie înaintea vizitei prezidențiale.
Vizita grăbită a lui Macron în Noua Caledonie a durat doar 18 ore, promițând reforme care vor acorda drept de vot zecilor de mii de rezidenți neindigeni, însă situația va fi revizuită într-o lună.
Ministerul de Externe a anunțat pe 25 mai că șase români au cerut ajutor pentru a părăsi Noua Caledonie. Aceștia au fost evacuați, cu ajutorul Consulatului General al României la Paris şi al Ambasadei României la Canberra.
„În urma demersurilor complexe derulate prin intermediul Consulatului General al României la Paris şi al Ambasadei României la Canberra, în colaborare cu autorităţile franceze şi australiene, toţi cei şase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie”, a transmis ministerul.