Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care cere un „armistițiu umanitar” în Gaza și „eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor”. România, printre țările care s-au abținut de la vot

Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care cere un „armistițiu umanitar” în Gaza și „eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor”. România, printre țările care s-au abținut de la vot
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Adunarea Generală a ONU a adoptat, vineri, cu majoritate de voturi, o rezoluție prin care solicită un „armistițiu umanitar” în Gaza și „eliberarea imediată și necondiționată” a civililor ținuți ostatici, anunță BBC și AP.

Ambasadorul Iordaniei la ONU, vorbind în numele grupului de 22 de națiuni arabe din cadrul ONU, care a formulat rezoluția, a cerut organizarea votului după-amiază, înainte de sosirea tuturor celor 112 vorbitori în incintă, invocând nevoia urgentă de măsuri.

Grupul de națiuni arabe a ales această cale ca urmare a faptului că membrii Consiliului de Securitate nu au reușit să se pună de acord pe o rezoluție după patru încercări.

Spre deosebire de Consiliul de Securitate, în Adunarea Generală nu există drept de veto. Pe de altă parte, rezoluțiile consiliului au implicații juridice, în timp ce rezoluțiile adunării nu au, dar transmit un mesaj simbolic și servesc drept barometru al opiniei mondiale.

Rezoluția ONU pentru un „armistițiu umanitar” în Gaza și eliberarea ostaticilor, votată de 120 de țări

Potrivit Times of Israel, au votat în favoarea rezoluției 120 de țări dintre cele 193 din Adunarea Generală. Doar 14 au votat împotrivă: SUA, Austria, Croația, Cehia, Fiji, Guatemala, Ungaria, Israel, Insulele Marshall, Micronezia, Nauru, Papua Noua Guinee, Paraguay și Tonga.

S-au abținut 45 de țări, printre care Australia, Canada, Finlanda, Germania, Grecia, India, Irak, Italia, Japonia, Țările de Jos, Polonia, Coreea de Sud, Suedia, Tunisia, Ucraina și Marea Britanie. G4Media.ro scrie că și România s-a abținut de la vot.

În rezoluție se cere să se asigure siguranța și un tratament uman pentru ostatici, în conformitate cu dreptul internațional.

Este primul răspuns al ONU la masacrul comis de Hamas în Israel pe 7 octombrie și la răspunsul militar al israelienilor.

În document nu există nicio referire directă la atacul Hamas din 7 octombrie. Adunarea Generală a respins amendamentul Canadei, susținut și de SUA, prin care ar fi fost condamnate categoric „atacurile teroriste” ale Hamas.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)