Anglia a oferit astăzi întregului univers, adesea decreștinat și secularizat, o incredibilă lecție de teologie politică și de tradiție, a declarat Adrian Papahagi, sâmbătă, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, referindu-se la grandioasa ceremonie pentru Încoronarea Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Întrebat ce l-a emoționat cel mai mult, Adrian Papahagi a explicat: „M-a emoționat întreaga ceremonie și trebuie să spun ceea ce am spus și la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Anglia a oferit astăzi întregului univers, adesea decreștinat și secularizat, o incredibilă lecție de teologie politică și, nu numai atât, de tradiție”.
„Cel mai vechi obiect care astăzi a fost prezent în fața regelui a fost manuscrisul «Cambridge, Corpus Christi 286», copiat probabil la sfârșitul secolului al VI-lea și adus în Anglia, se spune, de cel care a creștinat Anglia, primul Arhiepiscop de Canterbury, Augustin, care de altfel era un grec, la vremea aceea nu existau ortodocși și catolici. A venit cu acest Evangheliar incomplet, care a fost astăzi adus de Episcopul Londrei, o doamnă de altfel, în fața regelui”, a continuat Adrian Papahagi.
„Coroana zisă a Regelui Edward the Confessor, ultimul rege anglo-saxon, mort în 1066, sanctificat în 1161, chit că coroana nu e de atunci, ci e făcută 500 de ani mai târziu de Charles al II-lea, deci după restaurația monarhiei, după revoluția puritană a lui Cromwell, coroana aceea totuși are din 1661 până azi, calculați și dumneavoastră, câteva sute bune de ani”, a adăugat el.
„Cele două sceptre sunt o simbolistică extrem de puternică (…) a puterii temporale și spirituale, este un sceptru al suveranității, dar celălalt este al milei și dreptății. Iată cele două virtuți creștinești, fiindcă totul este creștin în această ceremonie. Bula pe care o ține la un moment dat regele în mână este împărțită ca o hartă teo-medievală, reprezintă cele trei continente care erau cunoscute în Evul Mediu, Europa, Asia și Africa, Asia fiind cea mai mare, toate dominate de Cruce”, a mai spus Adrian Papahagi.