Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a devenit, în anii `80, principala personalitate din lume care a denunțat demolările efectuate la București de regimul Ceaușescu, a explicat istoricul Adrian Niculescu, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.
Întrebat dacă este de părere că aplecarea deosebită a Regelui Charles al III-lea față de România se va manifesta în continuare, istoricul a afirmat: „Nu e nicio îndoială, evident că se va manifesta, poate se va și întări, dar să nu înțelegem că vor fi lucruri spectaculoase, fiindcă spectaculosul s-a produs deja. S-a produs deja prin această implicare a prințului moștenitor Charles, a Prințului de Wales”.
„Nu este o legătură care are vechime doar de circa 20 de ani, de când prințul a vizitat Transilvania și a cumpărat casa. Este o legătură mult mai veche, care se naște înainte de 1989, fiindcă el a avut o legătură susținută cu cetățeni români, hai să îi spunem așa, cu cetățeni români, iar ei erau în exil. Cea mai importantă, după părerea mea, este legătura care s-a creat în anii `70 și `80 – care exista probabil destul de puternică, dar a devenit mai importantă – cu arhitectul și prințul Șerban Cantacuzino, descendentul marii familii Cantacuzino și nepotul Martei Bibescu”, a precizat Adrian Niculescu.
„Lucrul este foarte important, fiindcă el a devenit principala personalitate din lume care a denunțat demolările ceaușiste la București, demolările Bucureștilor. S-a întâmplat începând cu 1983-84, intervențiile sale au fost un pic după acest moment, dar au fost extrem de puternice”, a continuat el.
„A doua personalitate este contele Kalnoky. Contele Kalnoky, descendentul unei ilustre, extrem de ilustre familii maghiare din Transilvania, era și el în exil și a revenit în țară, și-a recuperat posesiunile, cum e și normal. Contele Kalnoky este prietenul intim al Regelui Carol al III-lea, iată, să îi spunem așa. Amintesc că este și numărul 2 al Ambasadei Ordinului de Malta la București”, a mai spus prof. Adrian Niculescu.