Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a comentat într-o intervenție pentru emisiunea News Pass amenințările teroriste care au cuprins Franța și alte state occidentale, în urma intensificării conflictului din Orientul Mijlociu. Acesta spune că altertele teroriste din șase aeroporturi din Franța nu sunt întâmplătoare și pot viza o testare a vigilenței autorităților:
„Este o stare de încordarea reală care pleacă din faptul că noi cu toții conștientizăm faptul că aceste incidente cu aeroporturile din Franța, fără îndoială au fost coordonate. Există șansa să nu fie doar o glumă într-o singură zi. Ar putea fi o tactică în măsură să ne fragilizeze societățile noastre democratice în viitorul previzibil. Atsfel de alerte pe aeroporturi afectează zeci de mii de oameni. Asta duce la nervozitate socială, criză politică, poate că asta este și rațiunea pentru care Hamas a început ce a început acolo.
Bazându-se pe un tip de reacție al societăților occidentale, pe nervozitatea noastră ca cetățeni și dorindu-și fragilizarea instituțiilor și societăților noastre. E de urmărit. Eu aș recomanda tuturor să ne păstrăm calmul pentru că altă șansă nu avem. Sunt convins că asta este și politica țărilor afectate. S-ar putea să avem de-a face cu un inamic în măsură să ne hărțuiască în viitorul previzibil, luni sau ani de-a rândul”.
Adrian Cioroianu a mai precizat că ar putea urma numeroase tensiuni sociale în urma războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas:
„Cred că e logic să ne așteptăm la unele tensiuni sociale, mai ales că o bună parte din statele europene urmează un an electoral și de regulă astfel de acțiuni cum sunt cele petrecute în ultima săptămână ele nu încurajează politica normală, partidele de mainstream, nu încurajează politicile raționale. Statele au tendința de a spori controlul a supra cetățenilor. Orice stat sau minister de interne și-ar dori să controleze telefoanele până acolo de unde să știe de unde pleacă o alertă falsă.
Numai că acest gen de control, pe cine afectează: Afectează oamenii normali și cuminți cum am fi noi, cei dispuși să se ascundă se ascund în orice situație, ei sunt obișnuiți cu controlul. Contolul ne afectează pe noi, cei care suntem dispuși să trăim viața în discreție, în respectul dreptului la viață privată. Asta mă tem, guvernele nu pot să pară fragile, nu pot să pară slabe”.