Cercetătorii au identificat 12 zone specifice ale secvenţei de ADN care au o strânsă legătură cu vârsta la care vei avea primul copil, dar şi cu numărul de copii pe care îi vei avea de-a lungul vieţii.
Acest studiu,care a adunatcunoștințele a peste 250 de sociologi, biologi și geneticieni din mai multe instituții din lume, a fost publicat marți în jurnalul ''Nature Genetics'', informeazăsite-ul feminis.ro .
Dacă până acum a existat crezul conform căreia comportamentul reproductiv este determinat de alegerile noastre personale, statusul social sau factorii de mediu, acest noi studiu arată că există și o bază biologică pentru acesta.
Această cercetare a presupus analiza a 62 de seturi de date cu informații provenite de la peste 200.000 de femei și bărbați, pentru analizarea vârstei la care este născut primul copil, și de la peste 300.000 de bărbați și femei pentru a analiza numărul de copii născuți.
Melinda Mills, profesoară la Universitatea Oxford, a declarat că în cadrul cercetării s-au descoperit cazurile unor femei care aveau variante de ADN responsabile de amânarea sarcinii, dar și ''părți'' ale codului ADN asociate cu apariția mai târzie a menstruației și a menopauzei. Aceasta a precizat că astfel de informații vor putea fi folosite ''la un moment dat'' de medici pentru a răspunde femeilor care doresc să știe ''cât de mult pot aștepta'' până să se gândească serios să rămână gravide.