Parlamentul European cere prin intermediul unei rezoluții ca statele membre să-şi amplifice eforturile astfel încât România,Bulgaria sau Croația să fie admise în Schengen.
Membrii Parlamentului European solicită, prin intermediul unei rezoluţii votate vineri, să fie luate toate măsurile astfel încât România, alături de alte state precum Bulgaria şi Croaţia, să fie admise în Spaţiul Schengen. Rezoluţia a fost votată cu 520 de voturi pentru, 86 împotrivă şi 59 de abţineri.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, graniţele trebuie deschise respectând principiul nediscriminării.
Este nevoie de o schimbare rapidă pentru un spaţiu Schengen în întregime funcţional, pentru a proteja libertatea de mişcare şi pentru a asigura reabilitarea economică a Europei, spune PE într-un comunicat de presă.
Rezoluția reamintește că au fost introduse restricții temporare de călătorie aplicabile tuturor călătoriilor neesențiale din țări terțe către Spațiul Schengen; subliniază că toate deciziile privind refuzul de intrare la frontierele externe trebuie să fie în conformitate cu dispozițiile Codului frontierelor Schengen, inclusiv cu respectarea în special a drepturilor fundamentale.
Totodată Parlamentul European invită Consiliul și statele membre să își intensifice eforturile pentru a finaliza integrarea Schengen a tuturor statelor membre ale UE; reiterează apelul către Consiliu de a prezenta un nou proiect de decizie privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen din Bulgaria și România cât mai curând posibil;
Rezoluția consideră că, pe termen mediu, este necesară o reflecție cu privire la modalitățile de consolidare a încrederii reciproce între statele membre și să se asigure că instrumentele legislative ale Uniunii oferă o guvernare cu adevărat europeană a spațiului Schengen, ceea ce ar permite o reacție coordonată europeană eficientă la provocări precum pandemia COVID-19.
După introducerea controalelor la frontierele interne pentru a limita pandemia de COVID-19, țările UE au început să elimine controalele și restricțiile de călătorie aferente. Comisia a recomandat țărilor din spațiul Schengen să ridice controalele la frontierele interne până la 15 iunie 2020. La rândul său, Comisia a creat o platformă online denumită Re-open EU, care oferă informații actualizate pentru călători.
Spațiul Schengen cuprinde majoritatea statelor membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României. Dintre statele care nu sunt membre ale UE, Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein au aderat la spațiul Schengen. Acordul privind eliminarea controalelor la frontierele interne a fost semnat la 14 iunie 1985 la Schengen (Luxemburg).
Încă din luna martie, pentru a evita închiderea întregii Europe, Bruxelles-ul a prezentat guvernelor orientări, în speranța armonizării diferitelor decizii naționale și prevenirea prăbușirii definitive a spațiului Schengen.