Administrația Trump aprobă foraje pentru petrol și gaze într-o regiune protejată din Alaska, cu mai puțin de 3 luni rămase până la alegerile prezidențiale din SUA

Administrația Trump aprobă foraje pentru petrol și gaze într-o regiune protejată din Alaska, cu mai puțin de 3 luni rămase până la alegerile prezidențiale din SUA
foto: Pixabay

Administrația Trump a finalizat, luni, un plan destinat permiterii forajelorpentru petrol și gaze în regiunea protejată Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) din Alaska, și este pe cale să emitălicențe pe perioade de zeci de ani în această zonă, cu alegerile prezidențiale la orizont, care ar putea conduce la schimbarea președintelui SUA, potrivit Reuters.

Administrația Trump aprobă foraje pentru petrol și gaze într-o regiune protejată din Alaska

Industria energetică și Michael Dunleavy, guvernatorul Alaskăi, au explicat că deschiderea ANWR către foraje ar crea locuri de muncă și ar da un adevărat imbold economiei locale, care depinde de producția de petrol. De partea cealaltă, democrații – printre care și Joe Biden, cel care speră să devină noul președinte al SUA în urma alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie – și grupurile din zona de mediu au criticat mișcarea, spunând că va afecta ecosistemul unic din Alaska, dar și populația nativă.

Secretarul David Bernhardt a anunțat că Departamentul de Interne ar putea organiza vânzarea licențelor de forare în ANWR până la sfârșitul anului 2020.

Un proiect de lege promovat de republicani, ce a fost adoptat în anul 2017, a deschis regiunea către vânzarea licențelor pentru petrol și gaze, un element cheie în agenda politică a președintelui Donald Trump pentru extinderea producției de combustibili fosili.

Dacă într-adevăr va fi descoperit petrol în regiune, producția în ANWR ar putea începe în aproximativ opt ani, iar activitățile s-ar putea întinde pe circa 50 de ani, mai spune Bernhardt.

ANWR se întinde pe circa 7,7 milioane de hectare

Cele 7,7 milioane de hectare de refugiu găzduiesc tot felul de animale, precum renii și urșii polari, și a fost protejată de foraje timp de decenii întregi. Terenul accidentat și lipsa apei fac ANWR un loc mai puțin avantajos pentru astfel de operațiuni decât Rezerva Națională de Petrol din Alaska, aflată pe versantul nordic.

ANWR a fost testată o singură dată pentru extragerea combustibililor fosili. Secretarul David Bernhardt susține că firmele vor depune oferte pentru licențe, în ciuda lipsei testelor seismice. O vânzare până la finalul anului ar putea duce în van posibilele eforturi ale unei eventuale administrații democrate în 2021 pentru oprirea forajelor în ANWR.

„Nu prea mă las purtat de dinamicile politice”, a afirmat Bernhardt, referindu-se la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. Întrebat dacă se teme de eventuale acțiuni în instanță, demnitarul american a răspuns că se simte „foarte confortabil cu direcțiile pe care le-am trasat în acest caz”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`