Politicienii maghiari vorbesc despre „reunificarea națiunii”. Ei vor să refacă Ungaria Mare

Politicienii maghiari vorbesc despre „reunificarea națiunii”. Ei vor să refacă Ungaria Mare
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Massimo Paolone

Secretarul de stat adjunct al premierului Ungariei, Péter Szilágyi, a transmis că „speranța este că va exista un viitor maghiar în bazinul carpatic”, în cadrul unei ceremonii de predare a „Podului Apartenenței” în Porva, județul Veszprém.
„Nu vom permite granițelor naționale să ne despartă de compatrioții noștri. Am decis să începem reunificarea națiunii, maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii”, a declarat Péter Szilágyi, precizând că decizia a fost luată acum 13 ani, a relatat sâmbătă, 3 iunie, Libertatea.

300.000 de copii din alte țări au învățat în limba maternă

Acesta a mai vorbit și despre rețeaua instituțiilor de învățământ maghiare din alte țări, fapt pentru care 300.000 de copii maghiari au primit educație în limba maternă în multe țări străine.
„Scopul politicii naționale este de a crește gradul de conștientizare că suntem responsabili pentru maghiarii de peste graniță. Maghiarii au rezistat testului timpului și, datorită politicii naționale din ultimii ani, sunt mai puternici ca niciodată”, a mai declarat Péter Szilágyi.
Pe 4 iunie s-au împlinit 103 ani de la semnarea contractului de la Trianon, încheiat între Puterile Aliate și Ungaria. Tratatul prevedea împărțirea a 71% din teritoriul istoric al Regatului Ungariei între Ungaria, Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, România și Cehoslovacia. Documentul a pus capăt Primului Război Mondial.

Pierderile Ungariei în urma tratatului

Și Zoltán Kovács, deputat din partidul Fidesz, al lui Orban, și-a spus părerea și a declarat că „decretul de pace Trianon care a servit visurilor străine – în principal franceze – de superputeri a distrus economia maghiară, țara a pierdut 67% din venitul național”.
Site-ul hirado.hu a publicat o listă cu pierderile Ungariei, iar acestea sunt considerabile. Ungaria nu mai are 100% din minele de sare, 99% din minele de aur și argint, 88% din stocul de lemne și 83,1% din zăcămintele de minereu de fier.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră