De când această specie „ucigașă” a ajuns în Marea Britanie în 2016, au existat povești de groază despre ea și ritmul s-a accelerat în ultimele luni. Sunt deci aceste viespi prădători de temut sau pur și simplu sunt greșit percepute?
De când a apărut prima viespe asiatică în Tetbury, Gloucestershire, în 2016, au existat povești de groază despre acest „ucigaș”, un prădător „urât” care decimează albinele mult iubite și poate amenința traiul și sănătatea oamenilor. Dar este această sperietură pur mediatică? Cât de distructivă este această specie?
În această primăvară, viespile asiatice au fost observate pentru prima dată în Marea Britanie în martie, cu o lună mai devreme decât de obicei, ceea ce sugerează că unele ar fi iernat în Europa pentru prima dată.
Analiza genetică a trei matci de viespe găsite luna aceasta la Four Oaks din East Sussex indică faptul că acestea au fost urmașii de peste iarnă ai unui cuib care a fost distrus în Rye, la 25 mile sud, în noiembrie anul trecut.
Motivul creșterii numărului este simplu: există o populație în plină expansiune de-a lungul coastelor Franței și Belgiei.
Viespea asiatică este mai mică decât viespea europeană, dar mai mare decât o viespe regină. Are un aspect mai negru decât viespile obișnuite și are picioare galbene distinctive și o față portocalie.
Abdomenul său este în mare parte negru, cu excepția unei benzi portocalii groase; abdomenul viespilor obișnuite este mai galben decât negru.
Ambele specii de viespi sunt în cea mai mare parte carnivore – dieta lor este reprezentată de alte insecte zburătoare – dar, în timp ce viespea europeană a evoluat alături de populațiile existente de insecte, viespea asiatică este nouă în Europa. Explozia populației sale sugerează că numărul său nu este ținut sub control de către prădătorii naturali sau agenții patogeni.
Apicultorii sunt deosebit de îngrijorați. Viespile asiatice au fost observate zburând în afara stupilor și răpind albinele lucrătoare pe măsură ce ies din stup. „Un stup de albine este ca un supermarket pentru viespi”, spun oamenii de știință.
O viespe asiatică poate vâna și consuma până la 50 de albine într-o zi, dar impactul lor colectiv este cel mai semnificativ. Cuiburile de viespi asiatice sunt neobișnuit de mari; pot crește până la dimensiunea unui pepene verde până la sfârșitul verii. Fiecare poate conține 8.000 de viespi.
Un studiu francez a constatat că un singur cuib de viespi asiatice consumă 11,3 kg de insecte în fiecare vară. O albină tipică cântărește 116 mg. „Este vorba de o mulțime de insecte care dispar dintr-un mediu în care suntem deja îngrijorați de scăderile populațiilor de insecte. Impactul asupra biodiversităţii ar putea fi foarte semnificativ.”
În afară de uciderea albinelor, prezența viespilor asiatice prădătoare determină albinele lucrătoare să intre în „paralizie”: se ascund în stup și nu mai ies să caute hrana, nereușind să dobândească suficient nectar și polen pentru a supraviețui peste iarnă. Este dificil de determinat impactul precis al sosiri viespilor, deoarece atât de multe variabile modelează productivitatea albinelor.
În Portugalia, apicultorii din unele regiuni susțin că 50% din stupii lor s-au pierdut din cauza acestora; Apicultorii francezi atribuie 29% din mortalitatea coloniilor de albine melifere.
Impactul economic este larg răspândit. În Europa continentală, fructele care se coc în podgorii și livezi au fost distruse de viespile asiatice, reprezentând o amenințare pentru producția de vin și fructe. În Franța, unele piețe în aer liber au fost nevoite să se mute în interior, deoarece viespile sunt atrase de fructele proaspete, pește și carne.
Există și temeri pentru sănătatea publică. Cuiburile de la începutul verii pot fi construite destul de jos înspre sol, înainte ca coloniile să se mute sus în copaci la sfârșitul verii.
Mătcile de primăvară nu sunt deosebit de agresive – au de construit o colonie – dar dacă cineva s-ar împiedica de un cuib la nivelul solului ar putea fi o greșeală catastrofală.
Au fost raportate decese în Franța după reacții alergice la mai multe înțepături, dar nu există date sigure.
Unii pun la îndoială această narațiune a fricii. Chris Packham a susținut în The Guardian că există amenințări mai grave la adresa biodiversității decât aceste „zumzăitoare brutale”, mai ales cocktailul de pesticide aruncat peste terenurile agricole britanice, inclusiv cele interzise de UE.
Unele povești au fost inexacte, evocând viespea gigantică asiatică, care este o specie separată, iubitoare de tropice care terorizează acum părți din America de Nord. Este puțin probabil ca această specie să se stabilească în Europa, deoarece clima este prea rece.
Deci, cât de îngrijorați ar trebui să fim? Relativ puține studii științifice au cuantificat până acum impactul viespilor asiatice asupra biodiversității și numărului insectelor, dar oamenii de știință iau în serios dovezile convingătoare, deși în mare parte anecdotice.
„Ecologic, da, va schimba lucrurile. Nu cred că va fi devastator”, spune Seirian Sumner, profesor de ecologie comportamentală la UCL. „Dacă nu sunteți apicultori, probabil că nu trebuie să vă faceți prea multe griji. Trebuie să încurajăm oamenii să îmbrățișeze fiecare fațetă a naturii, oricât de înfricoșătoare ar fi.”