Adevărul despre masa tratativelor. De ce ar fi stat Emmanuel Macron și Vladimir Putin la o distanță atât de mare (FOTO)

Adevărul despre masa tratativelor. De ce ar fi stat Emmanuel Macron și Vladimir Putin la o distanță atât de mare (FOTO)
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost la Moscova pentru o întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin, într-o nouă încercare de dezescaladare a tensiunilor, însă masa aleasă de partea rusă pentru discuții a stârnit reacții diverse în mediul online. Dacă unii au pus mărimea sa pe seama nevoii de distanțare fizică, alții au folosit-o ca figură de stil pentru divergențele dintre Federația Rusă și Occident.

Președinții Franței și Rusiei au discutat ore întregi

Întâlnirea dintre cei doi șefi de stat a durat ore întregi. Emmanuel Macron susține că a încercat să prevină o nouă escaladare și „să deschidă noi perspective”, un obiectiv pe care susține că l-a atins, potrivit Euronews. O deteriorare a stabilității de pe continent nu este în interesul nimănui, a adăugat președintele francez.

Liderul de la Elysee i-a propus omologului său de la Kremlin ca ambele părți să se angajeze să se abțină de la noi manevre militare, dar și începerea dialogului asupra capabilităților militare rusești și a negocierilor de pace pentru conflictul din estul Ucrainei. Franța, spune Macron, a pledat pentru respectarea acordurilor existente și pentru o soluție de durată.

„Am avut discuții fructuoase, substanțiale, concentrate pe tensiunile actuale și căile de dezescaladare, cum ar fi garanțiile ce pot asigura securitatea și stabilitatea în Europa. (…) Nu putem risca să vedem spectrul confruntării și al instabilității revenind în Europa (…). Mereu e ușor să începi un conflict, dar e mult mai greu să-l termini și să construiești pacea durabilă”, a declarat Emmanuel Macron.

La rândul său, Vladimir Putin a fost de acord că o parte dintre propunerile franceze ar putea servi drept temelie pentru o soluționare a conflictului din estul Ucrainei. Președintele rus susține că au convenit să aibă o nouă discuție, de această dată telefonică, după ce Emmanuel Macron își va încheia vizita la Kiev.

Masa discuției dintre Vladimir Putin și Emmanuel Macron a devenit subiect de glume în online

Masa aleasă de partea rusă pentru discuția dintre Vladimir Putin și Emmanuel Macron a stârnit reacții de tot felul în mediul online.

O posibilă explicație pentru dimensiunea mesei ar putea fi protocolul rusesc anti-COVID-19. De altfel, și premierul ungar Viktor Orban a stat la aceeași masă în timpul vizitei pe care a efectuat-o recent la Moscova. Liderul ungar a fost ținut la o distanță însemnată de Vladimir Putin chiar și în timpul conferinței de presă.

O altă explicație ar putea fi „distanța” dintre viziunile occidentale și cele ale părții ruse.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`