Adevărul despre Cristofor Columb. Cine a fost de fapt celebrul explorator care a descoperit America?

Adevărul despre Cristofor Columb. Cine a fost de fapt celebrul explorator care a descoperit America?
foto: Pixabay

Pe fondul protestelor din SUA, care au izbucnit odată cu moartea lui George Floyd, monumentele închinate mai multor personalități istorice de anvergură au fost vandalizate, pe motiv că, la vremea lor, acestea ar fi împărtășit viziuni rasiste. Una dintre figurile renumite din această serie este chiar cea a lui Cristofor Columb, exploratorul italian căruia îi este atribuită descoperirea Americilorși ale cărui călătorii au marcat începutul a secole întregi de colonizare transatlantică.

Adevărul despre Cristofor Columb

Exploratorul Cristofor Columb a făcut traversat Oceanul Atlantic de patru ori, din Spania, în 1492, 1493, 1498 și 1502. În ce scop? Navigatorul era hotărât să descopere o rută navală directă spre vest, din Europa, în Asia – lucru pe care nu avea să îl reușească niciodată. În schimb, el a dat peste Americi. Deși să spui că a „descoperit” Lumea Nouă ar putea părea deplasat – în condițiile în care milioane de oameni trăiau deja acolo – călătoriile sale au marcat debutul explorării și colonizării Americii de Nord și de Sud, potrivit History.

În timpul secolelor XV și XVI, liderii mai multor națiuni europene au sponsorizat expediții transfrontaliere, în speranța că exploratorii vor descoperi tărâmuri neatinse și bogății neprețuite. Portughezii au fost primii participanți în această epocă a marilor descoperiri geografice. Începând din jurul anului 1420, vase portugheze de mici dimențiuni au început să inspecteze coasta africană, transportând condimente, aur, sclavi și alte bunuri din Asia și Africa, către Europa.

Alte națiuni europene, dar în special Spania, erau nerăbdătoare să se înfrupte din bogățiile „Orientului Îndepărtat”. Până la finalul secolului al XV-lea, „Reconquista” Spaniei – expulzarea evreilor și a musulmanilor din regat după secole de război – a fost dusă la bun sfârșit, iar țara și-a îndreptat atenția către explorarea și cucerirea altor zone din lume.

Cine a fost de fapt celebrul explorator care a descoperit America

Se crede că navigatorul Cristofor Columb, fiul unui comerciant de lână, s-a născut la Genoa, Italia, în 1451. Când încă era un adolescent, el a primit un loc de muncă pe un vas comercial. El a rămas pe mare până în 1476, când pirații i-au atacat nava cu care naviga de-a lungul coastei portugheze. Vasul s-a scufundat, dar tânărul Columb a plutit până la mal pe o bucată de lemn și și-a croit drum spre Lisabona, unde a început să studieze matematica, astronomia, cartografia și navigația. Tot atunci, el avea să elaboreze un plan care urma să schimbe lumea pentru totdeauna.

La finalul secolului al XV-lea, era aproape imposibil să ajungi din Asia, în Europa, pe cale terestră. Ruta era lungă și anevoioasă, iar cei care se încumetau totuși la drum, aveau să dea peste armate ostile foarte greu de evitat. Exploratorii portughezi au rezolvat această problemă pe cale maritimă: au vâslit spre sud, de-a lungul coastei vest-africane și în jurul Capului Bunei Speranțe.

Ei, bine, Cristofor Columb a avut o altă idee – de ce să nu te îndrepți spre vest, peste Atlantic, în loc să încercuiești marele continent african? Logica tânărului navigator era de-a dreptul avangardistă, dar calculele de pe hârtie erau un pic eronate. El susținea – în mod incorect – că circumferința Terrei este mult mai mică decât credeau contemporanii săi; pe cale de consecință, exploratorul s-a gândit că o călătorie cu barca din Europa, în Asia, nu numai că este posibilă, dar ar putea să fie ceva mai ușoară, printr-o rută încă nedescoperităNorthwest Passage.

Un element interesant despre descoperirea Americii. Cristofor Columb nu este prima persoană care a propus un drum vestic din Europa, spre Asia. De fapt, oamenii de știință încă dezbat această temă, iar unii dintre ei sunt de părere că ideea este cam la fel de veche precum cea că Terra este rotundă – dacă ar fi așa, ar însemna că datează de pe vremea romanilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`