Aderarea Ucrainei la NATO ar fi o amenințare pentru Rusia, spune Vladimir Putin: Prioritatea noastră sunt garanțiile de securitate, nu o confruntare

Aderarea Ucrainei la NATO ar fi o amenințare pentru Rusia, spune Vladimir Putin: Prioritatea noastră sunt garanțiile de securitate, nu o confruntare
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexei Druzhinin

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, susține că prioritatea Moscovei este să se asigure că ea și NATO perfectează o serie de garanții de securitate pentru a menține pacea, nu „o confruntare”, și că o eventuală aderare a Ucrainei la NATO ar reprezenta o amenințare de securitate pentru Rusia, transmite CNN.

Vladimir Putin: Aderarea Ucrainei la NATO ar fi o amenințare pentru Rusia

„În ultimele luni, la sfârșitul anului trecut, am sporit eforturile cu principalii noștri parteneri de la Washington și NATO pentru a cădea de acord în sfârșit asupra măsurilor de securitate și pentru a asigura dezvoltarea pașnică a țării noastre. Aceasta este prioritatea noastră, nu confruntarea”, susține liderul de la Kremlin.

„Însă trebuie să înțelegem realitatea în care trăim și am spus deja de multe ori că dacă Rusia se confruntă cu o amenințare ca aderarea Ucrainei la NATO, atunci amenințarea la adresa țării noastre va fi multiplicată”, a adăugat Vladimir Putin.

Cu ocazia ședinței pe care a avut-o luni Consiliul rus de Securitate, Vladimir Putin a mai afirmat că „folosirea Ucrainei drept instrument de confruntare împotriva Rusiei este o amenințare mare și serioasă” pentru Moscova.

„Rusia a încercat mereu să rezolve toate conflictele prin mijloace pașnice. Cu toate acestea, autoritățile de la Kiev au efectuat două operațiuni punitive în aceste teritorii (Donețk și Lugansk) și pare că acum asistăm la o escaladare pentru a treia oară”, a mai spus Vladimir Putin, fiind totuși neclar la ce operațiuni se referă.

Liderul rus a transmis Consiliului de Securitate că ia în calcul să întreprindă noi acțiuni cu privire la așa-zisele „garanții de securitate” pe care le pretinde Occidentului, printre care și un eventual angajament juridic care să împiedice o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, dar și reducerea posturiii nord-atlantice în statele care au aderat după 1997, deci inclusiv din România, o solicitare deja respinsă fără echivoc drept inacceptabilă de către Alianța Nord-Atlantică.

„Pentru noi, aceasta este sarcina numărul 1”, a mai spus Vladimir Putin.

De partea cealaltă, oficialii ucraineni au acuzat Federația Rusă de „dezinformare” și „provocări deliberate”.

Tot cu ocazia ședinței de luni, Vladimir Putin a susținut că ia în calcul să recunoască independența teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, într-o mișcare despre care SUA avertizează că ar încălca Acordurile de la Minsk.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)