Aderarea Suediei la NATO intră în sfârșit în comisia de externe din Parlamentul Turciei

Aderarea Suediei la NATO intră în sfârșit în comisia de externe din Parlamentul Turciei
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Comisia de politică externă din parlamentul turc va dezbate joi proiectul care aprobă aderarea Suediei la NATO, arată agenda oficială a ședinței, potrivit Reuters.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a trimis proiectul în parlament cu trei săptămâni în urmă, decizie salutată de NATO și Suedia. Turcia manifestase inițial obiecții și acuzase autoritățile suedeze că găzduiesc pe teritoriul național grupări pe care partea turcă le consideră teroriste.

Proiectul are nevoie de aprobarea comisiei înainte de a fi trimis în plen. Apoi va fi promulgat de președintele Erdogan și va deveni oficial lege.

Deși a menționat că Turcia așteaptă mai multe eforturi din partea Suediei pentru combaterea militanților Kurzi, Recep Tayyip Erdogan declara în această lună că va încerca să faciliteze ratificarea protocolului de aderare cât mai rapid posibil.

Miniștrii de externe din statele NATO se vor reuni la Bruxelles în perioada 28-29 noiembrie.

Turcia și Ungaria, singurele țări care încă nu au aprobat aderarea Suediei la NATO

Dacă Turcia va aproba în cele din urmă aderarea Suediei, Ungaria va rămâne singura țară care blochează intrarea statului nordic în Alianță.

Recent, secretarul general al NATO îndemna Ungaria să ratifice „fără întârziere” aderarea Suediei.

„Guvernul ungar a spus în mod repetat că nu va fi ultimul aliat NATO care ratifică aderarea Suediei. Acum contez pe Ungaria să își îndeplinească acest angajament. Parlamentul ungar ar trebui să voteze ratificarea fără alte întârzieri”, afirma Jens Stoltenberg, potrivit AFP preluată de Barron`s.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`