Acuzații de mită în Tunari, unde „prețul” unui vot ar fi 100 de euro. Membrul unui staff de campanie ar fi fost filmat când le-ar fi dat bani unor oameni cu viză de flotant (VIDEO)
Acuzații de mită în comuna Tunari, unde mai mulți oameni cu viză de flotant au fost filmați în timp ce se dădeau jos din mașini în fața unei secții de votare. Mai mult decât atât, în niște imagini surprinse cu camera ascunsă se poate observa cum indivizii primesc bani de la membrul unui staff de campanie local. Peste 1.200 de votanți ar fi fost aduși duminică în Tunari din alte județe, precum Ialomița sau Teleorman, potrivit B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Acuzații de mită în Tunari. „Prețul” unui vot ar fi 100 de euro
În goana după voturi, candidații par să nu renunțe la una dintre cele mai vechi metehne de a frauda voturile. Metoda „Flotantul” ar fi fost aplicată și în comuna Tunari, unde peste 1.200 de oameni ar fi fost aduși din Capitală și din alte localități pentru a asigura voturile de care are nevoie unul dintre candidații la Primăria comunei. În micuța localitate de lângă Capitală, prețul unui vot ar fi 100 de euro.
Mita electorală este pedepsită aspru în România, unde Codul penal prevede pedespe cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani atât pentru cei care corup alegătorii, cât și pentru cei care primesc bani sau bunuri.
Alegeri locale 2020. Dosare penale întocmite în mai multe județe din țară
Exercițiul electoral de duminică nu a fost unul lipsit de incidente. Spre exemplu, în Vrancea, autoritățile au întocmit dosar penal pentru furt, după ce la o secție de votare din orașul Odobești s-a constatat lipsa unei ștampile de vot, a informat, duminică, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea citat deAgerpres.
„Prin apel 112, preşedintele unei secţii de votare din Odobeşti a sesizat faptul că a constatat lipsa unei ştampile de vot. Poliţiştii efectuează verificări, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt”a precizat Paula Enache, purtătoarede cuvânt aIPJ Vrancea.
În plus, potrivit IPJ Vrancea, a mai fost întocmitun alt dosar penal, după ce polițiștii aufost sesizaţi că, la Răcoasa, urna mobilă ar fi fost transportată de o persoană care nu avea acest drept.
„În comuna Răcoasa a fost sesizat faptul că este transportată urna mobilă fără respectarea regimului prevăzut de lege. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului urnei de vot – art.390″, a mai spus Paula Enache.
Nereguli s-ar fi petrecut și la Prahova,două dosare penale care vizează frauda la vot și împiedicarea exercitării drepturilor electorale, ca urmare a sesizării unor nereguli în desfășurarea procesului de votare. Faptele s-ar fi petrecut la secții din Măneciu și Băicoi.